Hlavní obsah

Šťastný podcast: Víc ptáků a lvů. Vláda našla recept na popularitu

Foto: David Neff

Šťastný podcast o vládních plánech.

Reklama

Článek

Když ministr financí Zbyněk Stanjura předminulý týden oznámil, že velké změny ani reformy už od současné vlády nikdo nemá čekat, vzbudil tím všeobecný posměch. Je sice pravda, jak připomíná i Jindřich Šídlo ve Šťastném podcastu, že se vlády tradičně v poslední třetině svého funkčního období do změn nepouští, jenže to předpokládá třeba tu skutečnost, že v prvních dvou třetinách nějaké velké pozitivní novinky představily.

I tak se ovšem musíme Zbyňka Stanjury zastat. Zkušený politik jen řekl nahlas něco, co by se stejně stalo a co je vpravdě geniální plán, jak vládě zvednout oblíbenost.

„Když děláte jako pětikoalice ony velké reformy pro voliče napříč spektrem od Pirátů až po Jana Skopečka, tak se nikdy nezavděčíte všem. Místo toho je teď potřeba se zaměřit na drobnosti, které všichni zaznamenáme pozitivně,“ popisuje Konstantin Sulimenko.

„Já tomu říkám mikromanagement životního štěstí, to jsou ty malé změny, které se dotknou každého z nás,“ souhlasí Ondřej Lasák.

A je potřeba říci, že s takovými drobnostmi už vláda pomalu začíná. Minulý týden se premiér vydal na diplomatickou ofenzivu do Indie, odkud se v rámci tzv. lví diplomacie pokusí přivézt lvy pro pražskou zoo (podobnost se Zemanovou pandí diplomacií rozhodně není náhodná).

Hledá se národní pták

A plánů má vláda ještě více. Například se konečně rozhýbal předvolební plán Alexandra Vondry na uspořádání ankety o národního ptáka. A i k tomu samozřejmě máme stanovisko.

„Obecně jsem pro holuba, ale jestli říkáme, že je tohle rok naděje, kdy už bude líp, tak hlasuju pro žlunu. Tenhle pták žije u mě na zahradě, vždycky vypadá velmi naštvaně, ale zároveň má v sobě barevnost a jistou pozitivitu, takže celkově nádherně vystihuje náš národ,“ soudí Lasák.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Kdyby se ministr dopravy nudil, může třeba opravit Libeňský most. „Stojí tam 95 let a nikdo na něj nesáhl,“ říká Jindřich Šídlo.

„A kdyby se vláda nudila, tak mě napadlo, že by se docela hodilo, aby někdo opravil Libeňský most,“ dodává Jindřich Šídlo, „ten most tam stojí 95 let a nikdo na něj nesáhl, takže až se teď bude ministr dopravy Martin Kupka z nedostatku reforem nudit, může ho přijít opravit. A může s sebou na pomoc vzít třeba i Martina Baxu,“ říká Jindřich Šídlo.

A na co dalšího se můžete v tomto díle Šťastného podcastu těšit? Dozvíte se třeba podrobnosti o nejepičtější sociálněsíťové bitce těchto dní mezi Jindřichem Šídlem a nejmenovaným politikem ANO. A na úplný závěr jsme si pro vás přichystali opravdovou lahůdku, budeme ochutnávat med, který nám i s milým novoročním pozdravem poslal jeden z ministrů.

Poslechněte si celý Šťastný podcast v přehrávači v úvodu článku

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované