Hlavní obsah

Šťastný podcast: Změna jména a věrnost za hrob. Kurz přežití pro členy ANO

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šťastný podcast o přežití v hnutí ANO.

Reklama

Článek

Jak přežít v hnutí ANO a co o sobě ve svém podcastu prozradil Tomio Okamura, o tom dnes mluví Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Vydržet v ANO víc než jedno volební období není vůbec nic jednoduchého. Své o tom ví velká část europoslanců, někteří ministři, bývalí místopředsedové i další výrazné tváře hnutí, mezi jinými například Martin Stropnický, Milan Hnilička nebo Martin Komárek.

Že své místo nemá v Babišově politické straně jistý vůbec nikdo, dokazuje třeba příběh bývalého prvního místopředsedy ANO a člověka, kterého policejní záznamy znají pod familiární přezdívkou ‚Velké Efko‘.

„Jaroslav Faltýnek je speciální příklad. On Babišovi jeho hnutí v podstatě postavil a zvládal to, co teď musí ve dvou zvládat Alena Schillerová s Karlem Havlíčkem. Jeho pověst je fascinující, dřív Babišovi vyhovovala a teď už očividně nevyhovuje, takže se na aktuálním sněmu moudře vzdal nominace na místopředsedu. Mimochodem, do Sněmovny se v posledních volbách dostal až díky tomu, že ho vzali na kandidátku v Olomouckém kraji. A o tom, že je Faltýnek ve Sněmovně, se nesmí moc mluvit,“ vysvětluje Jindřich Šídlo.

„Myslím, že Jaroslav Faltýnek velmi brzy pochopí, že chce dobrovolně odejít. Možná o tom ani nebudou muset psát Lidové noviny,“ poznamenává Konstantin Sulimenko.

Šťastný podcast si tak položil otázku: jak se dá v největší politické síle dneška přežít a ještě navíc udělat jistá kariéra? Jedna možnost je samozřejmě zachovávat přísnou stranickou loajalitu, kterou vykazují třeba právě zmínění Havlíček a Schillerová. A pak je tu druhá možnost.

„Já jsem byl vždycky fanouškem značky tohoto hnutí, protože je skvělá. Tím myslím značku Babiš. No a tak se v roce 2013 dostal do Sněmovny jistý Miloš Babiš, což byl dealer Citroenů ve středních Čechách. A dostal 8500 preferenčních hlasů,“ připomíná Šídlo. „A stejný princip prošel i v roce 2017, kdy v Moravskoslezském kraji kandidovala zdravotní sestra Andrea Babišová.“

„Tak třeba se nějaký nový Babiš najde i v roce 2025. Nebo se někdo nechá přejmenovat, třeba nějaký aktuální poslanec, který si chce pojistit znovuzvolení,“ uvažuje Sulimenko.

„Myslím, že poslanec Martin Kolovratník, pardon, Martin Babiš z Pardubického kraje, ti bude za tuhle radu velmi vděčný,“ uzavírá Šídlo.

Příliš mnoho testosteronu

Ve druhé části zábavné talkshow tvůrců Šťastného pondělí jsme se jako obvykle zaměřili na sociální sítě českých politiků. Tentokrát jsme se podívali na nové podcasty vůdců opozičních stran. A především ten, který začal nedávno produkovat Tomio Okamura, stojí bezpochyby za to.

„V podstatě je to o tom, že Tomio Okamura sedí s moderátorem Jakubem Jírou, který dělá i Clash of the Stars, a ukazují si navzájem videa. Třeba Calina, Yzomandiase a SugarDenny,“ popisuje Šídlo.

„A Okamura na všechno reaguje ‚strašně moc děkuju, že mi to ukazuješ‘ a říká, že je Jíra strašně šikovný,“ pokračuje Tereza Povolná.

„Já jsem si zapamatoval ještě několik věcí: Okamura zvládne bez velké přípravy zvednout 100 kilo na benchi a taky má nejvyšší možnou hladinu testosteronu,“ dodává Ondřej Lasák.

Jak vypadá zbytek společného podcastu Tomia Okamury a Jakuba Jíry? A v čem je tomuto podcastu podobný nový pořad Sorry jako Andreje Babiše a bývalé redaktorky ČT Lucie Plíškové? I to zhodnotí Šťastný podcast, který si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované