Hlavní obsah

Stopáž: Konec pandemie v zemích českých. Alespoň podle Petra Fialy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kdo protestuje proti pandemickému zákonu? A ukončila vláda covid v Česku? Hostem podcastu Stopáž je komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Reklama

Článek

Petr Fiala zřejmě vyhlásil vítězství nad omikronem, říká komentátor Martin Čaban. „Rozhodně si ale nemyslím, že otevřením hospod dojde ke stmelení české společnosti,“ dodává v podcastu Stopáž.

Vláda tento týden oznámila, že od 9. února zruší povinnost prokazovat se v restauracích, službách či na kulturních a sportovních událostech potvrzením o očkování nebo prodělání nemoci.

„Čtu to tak, že Petr Fiala vyhlásil konec epidemie, respektive konec omikronové vlny. Ve chvíli, kdy čísla nákazy kulminují, je to kapitulace a rozhodnutí, že tohle pilířové opatření můžeme zrušit. S plánovaným rušením testování ve firmách a školách tedy premiér Fiala zřejmě vyhlásil vítězství nad omikronem,“ shrnuje komentátor Martin Čaban v podcastu Stopáž.

Rozhodnutí přichází po vleklém projednávání novely pandemického zákona, které doprovázely hlasité protesty organizované iniciativou Chcípl PES v okolí Sněmovny. A také poté, co kontroly certifikátů v restauracích a dalších místech ve středu zrušil Nejvyšší správní soud.

„Rozsudek soudu hrál v rozhodování vlády zásadní roli. Od Nejvyššího správního soudu dostala 7 dní na to, aby opatření napravila, měla možnost napsat ho elegantněji, například připustit PCR testy. Ale rozhodla se, že se tím nebude obtěžovat. Nové opatření by totiž Fialova vláda držela stejně maximálně tři týdny, na březen plánovala rozvolnění,“ vysvětluje Čaban.

Jakou roli hrál podle komentátora tlak ulice a protestujících?

„Primární vliv měl samozřejmě ten soudní rozsudek. Na druhou stranu je pravda, to iniciativě Chcípl PES neberme, že ve Sněmovně ten tlak cítit byl. Tomio Okamura ho při projednávání novely pandemického zákona využíval velmi nadšeně, ale i lidé, kteří patří k hnutí ANO, třeba Alena Schillerová, se neváhali o šibenice opřít jako o argument,“ dodává kontext.

Kdo jsou vlastně lidé, kteří se demonstrací proti covidovým opatřením pravidelně účastní? Podle Čabana je to pestrá směs lidí s různou motivací a socioekonomickým zázemím.

„Na těch protestech je spousta lidí, kteří vystupují proti systému dlouhodobě, za všech okolností a k tomu hnutí se tak nějak nalepili, protože nabírá na síle. Ale z velké části jde o lidi, které stát za ty dva roky pandemie poztrácel tím, jak na ně pandemie dopadla, jak je nechal ve štychu, jak jim někdo s arogantním obličejem zničil podnikání, aniž by měl potřebu jim to nějak vysvětlit – to jsou podle mě lidé, kteří jsou nespokojení a ztratili důvěru v systém až teď, nejsou to profesionální radikálové. A pak jsou tu lidé, kteří na protestech chtějí jen vydělat,“ vysvětluje komentátor.

Je novela pandemického zákona kvalitní? Sjednotí se hnutí Chcípl PES ve významný politický proud? Získá Petr Fiala na zrušení opatření politické body?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované