Hlavní obsah

Trafika: Rusnokovu lihovou kvótu by teď místo studentů ocenili rozhlasáci

Foto: Seznam Zprávy

Která z hereček se ve zprávách minulého týdne orientuje lépe? A kdo se nechal nachytat fake news? Poslechněte si další díl podcastu Trafika.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, dnes ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádaly herečky a moderátorky podcastu Chci to Eliška Soukupová a Alena Doláková.

Nejen mezi novináři bylo tento týden tématem číslo jedna oznámení o nástupu Jitky Obzinové do čela zpravodajství Českého rozhlasu. Proti Obzinové, která prokazatelně manipulovala reportáže a i dalšími kroky se zpronevěřila novinářské etice, vznikl otevřený dopis zaměstnanců Rozhlasu se stovkami podpisů. A tak jsme se na její osobu podívali i u nás.

„Bavili jsme se, jaký to bude mít dopad na zaměstnance Rozhlasu,“ říká Eliška Soukupová, která mimo jiné působí jako moderátorka veřejnoprávní stanice Radio Wave, „a já jsem říkala: to bych taky ráda věděla. S kolegy jsme v očekávání, co se bude dít.“

Trafika se natáčela v pátek ráno, odpoledne už ale bylo jasné, že Jitka Obzinová zpravodajství Rozhlasu nepovede. Ale generální ředitel ČRo Rané Zavoral nemusí věšet hlavu. V Trafice jsme na její post vymyslelli adekvátní náhradu, která by mohla provádět neméně kvalitní dezinformační rituály.

Velký ohlas na sociálních sítích zaznamenal i výrok guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka o tom, že 15 000 korun školného za semestr není pro vysokoškolské studenty problém, protože tuto částku zhýralý student stejně za dva měsíce propije v hospodě.

Provedli jsme tedy drobnou kalkukaci této Rusnokovy kvóty: při ceně 20 korun za velkého panáka vodky v laciné putyce byste za 15 000 Kč dostali během dvou měsíců 750 panáků, to znamená 12 velkých a jeden malý panák každý den… „Nebo můžete jít do podniku, kde stojí vodka 300 korun,“ glosuje herečka a podcasterka Alena Doláková jako zkušená byznysová analytička.

V posledním letošním díle Trafiky došlo i na řadu tradičních bizarních zpráv. Mluvili jsme o brutálním řešení sporu mezi komunálními politiky v Brazílii, nevšední strategii lákání kolemjdoucích do sídla ČSSD nebo o bizarní jihokorejské reklamě, ve které se ženy mění v krávy.

Poslechněte si celou Trafiku v přehrávači v úvodu článku.

Za 14 dní se můžete těšit na sváteční speciál, ve kterém se ohlédneme za uplynulým rokem.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované