Hlavní obsah

Trafika: Viktore, není to tebou, je to mnou. Láska k Orbánovi vyhasla

Foto: Seznam Zprávy

V podcastu Trafika tentokrát soutěží odbornice na mezinárodní dění z podcastu Za Humny, Barbora Chaloupková a Hana Martínková.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, to v mediálním kvízu Konstantina Sulimenka hádaly Barbora Chaloupková a Hana Martínková z podcastu Za humny.

S expertkami na mezinárodní dění jsme samozřejmě nemohli vynechat téma ruské agrese na Ukrajinu, která pokračuje již druhým měsícem. Evropští politici se v návalu solidarity s Kyjevem začali předhánět, kdo dřív nabídne Ukrajině plné členství v EU. Jak ale upozorňuje Hana Martínková, bude to trochu komplikovanější.

„My teď ani nevíme, které Ukrajině bychom to členství přislíbili – Ukrajině s Krymem, nebo bez Krymu? S Donbasem, nebo bez Donbasu? Nejpravděpodobnější varianta je, že se Ukrajina stane kandidátskou zemí, budeme tam moct posílat obrovské balíky peněz, ale zůstane zachovaná hranice,“ říká Martínková.

Znamená to tedy, že je boj Ukrajiny, jehož cílem je i vstup do EU, vlastně zbytečný a Evropa se po válce vrátí jen k dalším slibům? Ne tak úplně, říkají hostky podcastu.

„Nepodceňovala bych to. Ten způsob, jakým se Ukrajina vryla do kolektivního vědomí Evropy, to se nestalo nikdy s žádnou jinou zemí. Způsob, jakým prezident Zelenskyj emočně apeluje, podle mě funguje na politiky i na veřejnost. Narážíme sice na to, že Evropská unie nemá v DNA dělat věci rychle, ale dlouhodobá změna bude pro Ukrajinu velká,“ komentuje Chaloupková.

Zajímavé momenty přináší i maďarské parlamentní volby, které se konají právě dnes, v neděli 3. dubna. Ministr zahraničí z vládnoucí strany Fidesz se nechal v minulých dnech slyšet, že se Ukrajina (která zdá se nemá nic lepšího na práci) snaží volby nepřijatelně ovlivnit ve prospěch opozice.

Orbánovo Maďarsko pořád odmítá povolit byť jen průjezd zbraní pro Ukrajinu přes své území, a sám Orbán dokonce v předvolební kampani prohlašuje, že tohle není a nebude maďarská válka – tedy přesný opak toho, jak situaci vidí zbytek V4. Nebylo by tedy lepší vlastně z V4 odejít nebo ji rozpustit?

„V posledních měsících a týdnech je z členů V4 Maďarsko jediné, kdo se chová nepřijatelně. Takže spíš bychom měli říct nějak taktně Maďarsku a Viktoru Orbánovi, že v našem klubu už není zcela vítáno,“ uvažuje Martínková. „Prostě mu řekneme: podívej, Viktore, všechno jednou končí,“ reaguje Chaloupková. Takže, Viktore, není to tebou, je to mnou. Snad se přes náš rozchod nějak přeneseš…

V Trafice ale jako vždy došlo i na řadu dalších zpráv. Glosujeme aktuální sázkové kurzy na příštího českého prezidenta. Řekneme vám pár milých (byť občas vymyšlených) příběhů, třeba o italském zvířecím zloději sušenek, smutném muži z Číny, kterému rodina zakázala pít a kouřit, nebo o bizarní změně nikaragujské ústavy.

Dokázaly se odbornice na mezinárodní dění zorientovat ve světě ne vždy pravdivých zpráv? Vše se dozvíte v plné verzi Trafiky v přehrávači nahoře. V dubnu si Trafika dává pauzu, ale už na začátku května vám nabídneme novou a vylepšenou verzi našeho podcastu.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované