Hlavní obsah

V břiše se nám orgány hýbou. Největším tulákem je ledvina

Foto: Shutterstock.com

Břišní orgány opravdu putují. Ilustrační obrázek.

Reklama

Článek

Kdyby se kůže na břiše na chvíli stala průhlednou a byla by možnost nakouknout dovnitř, překvapil by nás ruch. Pohyb potravy, zvedání a klesání bránice, stlačování orgánů, a dokonce i jejich putování krajinou. Samozřejmě břišní.

Není to samozřejmě tak, že by se žaludek přesunul třeba do pánve. Ale břišní orgány opravdu putují. Když se nadechneme, bránice se zploští a tlaková vlna je trochu stlačí do pánevního dna.

„Největší tulák je ledvina, při nádechu se dokáže posunout až o několik centimetrů. Jinak hodně záleží na tom, jaké držení těla člověk má a jaký způsob života vede,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování magistra Anna Medřická, jež se specializuje na viscerální terapii, česky řečeno na terapii v oblasti břicha.

Proč fyzioterapeuty zajímá pohyb vnitřních orgánů? A jak jsou v těle žlučník nebo třeba játra uloženy?

Těsno v pase

„Veškeré orgány v břišní stěně mají obaly - fascie. K tomu jsou uloženy ve spletitém vazivovém aparátu, jenž je veden buď na kostru, nebo na jiné orgány. Tímhle způsobem tam všechno visí,“ popisuje v rozhovoru fyzioterapeutka.

Mgr. Anna Medřická

Studovala fyzioterapii na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Absolvovala mnoho specializovaných kurzů, například Diagnostika a práce se skoliózou.

V současné době se v rámci Kliniky celostní medicíny VO2MAX věnuje viscerální terapii.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Ledvina se při nádechu dokáže posunout až o několik centimetrů, říká fyzioterapeutka Anna Medřická.

Z toho je patrné, že jakákoliv nerovnováha kolem orgánu se může odrazit v podráždění jiného, případně v bolestech pohybového aparátu. „Typické jsou bolesti v bedrech při gynekologických potížích,“ uvádí konkrétní příklad Medřická.

A existuje mnoho dalších vzorců, které ukazují, jak různé orgány ovlivňují různé struktury na kostře. „Funguje to i opačně. Máme-li přetížený pohybový aparát, může to způsobovat problémy s trávicím ústrojím,“ říká Anna Medřická s tím, že jeden z nejčastějších neduhů, který se jí daří řešit bez medikamentů, je pálení žáhy.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Stlačení břicha při sezení nebo třeba kvůli příliš těsnému oblečení v pase často ovlivní oblast kolem žaludku. „Tam se táhne vaz, který pak vlivem silného napětí udělá v žaludku jakousi kličku, takže potrava se špatně posouvá a žaludeční šťávy se vracejí,“ popisuje fyzioterapeutka. Problém dokáže vyřešit odbornými hmaty, říká se tomu palpování, kdy za různé orgány tahá a uvolňuje je. Lze si to také představit jako masáž orgánů, jen prý méně příjemnou.

Pekáč nechte buchtám

Viscerální terapie je poměrně nová metoda, ale staví na letitých zkušenostech lékařů a terapeutů. A kvůli modernímu životnímu stylu, který obnáší málo pohybu, zato hodně stresu, bude nabývat na důležitosti. Ne všechno se totiž nutně musí řešit pomocí prášků, někdy stačí opravdu pár zkušených terapeutických rukou a je po problému.

Proč bychom neměli za každou cenu usilovat o pekáč buchet na břiše? Co to znamená, když se v ochlupení břicha objeví malá lysinka? A která část těla je naší největší Achillovou patou – i když to pata vůbec není? Celý rozhovor na téma břišního zdraví si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované