Hlavní obsah

Ekonom Stroukal: Od bitcoinu raketu nečekejte, měnu rebelů už kupuje kdekdo

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Je bitcoin cesta, jak nepálit peníze během inflace? Mýty, které kolem něj panují, rozebíráme s Dominikem Stroukalem v podcastu Ve vatě.

Reklama

Článek

Bitcoin přestal být „punk“ a chová se za krize jako jiné investice. Stejně jako akcie teď před sebou nemá strmý růst, odhaduje ekonom Dominik Stroukal. Schovat se před inflací do bitcoinu nebude fungovat.

„Nesázel bych na to, že bitcoin zažije nějakou velkou raketu. Lidé, kteří ho mají v portfoliu vedle Netflixu, tak ho nakupují a prodávají společně, tedy pokud se do něj nezamilují třeba jako do Tesly,“ předpovídá Stroukal v podcastu Ve vatě.

Větší hospodářskou krizi bitcoin zatím nezažil. Vznikl v roce 2009, od kdy panuje jedna z nejdelších konjunktur v historii. Levné peníze. Růst firem. Růst platů. To vše až do příchodu pandemie. Ta ukázala, že se bitcoin během šoků nechová nijak výstředně – a před propady tedy neochrání.

„Bitcoin se choval během krize jako jakákoli jiná investice. Na začátku z toho lidi něco vyndali, rozhlíželi se, co se děje. Pak viděli, že centrální banky zareagují, tak to všechno sypalo nahoru a bitcoin, jak je malý, tak letěl nahoru rychleji,“ uvedl hlavní ekonom platební instituce Roger Stroukal.

Druhou zkouškou pro bitcoin byl první kvartál letošního roku. Začala válka na Ukrajině a svět byl v očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb. A bitcoin? Opět se zavěsil na křivku vývoje technologického indexu Nasdaq.

Podle Stroukala je to i proto, že se z punkové zábavy pro pár ajťáků stalo běžné investiční aktivum.

„Bitcoin se dostal do portfolií velkých hráčů, investičních společností. I retail to má jako položku v nějaké apce, kterou prodává a nakupuje. Už to není ta rebelie jako na začátku,“ říká.

Od stagflace jsme na hony daleko

Další zvyšování sazeb a další špatná zpráva pro bitcoin bude podle Stroukala brzy realitou. „V USA jdou sazby nahoru, v červenci se pravděpodobně přidá i ECB. Na to investice neslyší dobře,“ avizuje Stroukal.

Dominik Stroukal

  • ekonom
  • působí na Metropolitní univerzitě Praha
  • člen NERV
  • ekonomický poradce SatoshiLabs, tvůrce bitcoinové peněženky Trezor
  • autor knih Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti, Dark web: Sex, drogy a bitcoiny a Ekonomické bubliny
  • twitter: @stroukal

Že by v Česku hrozila stagflace, tedy kombinace vysoké inflace a nízkého růstu, Česku však podle makroekonoma Stroukala nehrozí. „Jsme od toho na hony daleko. Pro nás jsou relevantní trhy USA a Česko, tady se o stagflaci nedá mluvit ani náhodou. Máme rekordně nízkou nezaměstnanost, za stagflace v 70. letech byla rekordně vysoká,“ říká v podcastu Ve vatě.

Je bitcoin letadlo? Je anonymní? Může nahradit peníze?

Jestli vás zajímají nejčastější mýty, které kolem bitcoinu panují, poslechněte si celý podcast.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované