Hlavní obsah

Reportáž Vlevo dole: Na omlazení ODS stojí fronta, dostane se ale ke slovu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Vedení ODS bezpečně obhájilo posty. Protikandidáti tentokrát chyběli.

Reklama

Článek

Jak zaujmout mladé voliče a jak zmodernizovat stranu – těmito otázkami si na víkendovém sjezdu ODS lámaly hlavy stovky delegátů. Jestli se jim povedlo tuto záhadu rozluštit, zkoumají v reportáži autoři podcastu Vlevo dole.

Na omlazení a modernizaci ODS pracují rovnou tři organizace: projekt Česko plus, Mladá ODS a Mladí konzervativci. O důležitosti prvovoličů plamenně hovořili šéf Senátu Miloš Vystrčil nebo europoslanec Alexandr Vondra.

Poslechněte si reportáž Vlevo dole z kongresu ODS:

„Mladí straníci ale paradoxně téměř nedostali slovo. Celou sobotu se u pultíku střídali jen funkcionáři a ministři, kteří se chválili, jak to dělají dobře. A prostor pro řadové straníky se otevřel až před devátou hodinou večer, tedy v čase, kdy už nikdo nemá energii,“ říká Lucie Stuchlíková.

Mladá krev tak dostala větší prostor až v neděli, kdy už – buďme upřímní – část delegátů spěchá domů a část spíš v předsálí zahání nevyspalost kávou.

Změna se nekonala ani v samotném vedení. Vše zůstalo při starém, pouze prázdné místo obsadila poslankyně Eva Decroix.

„Nepamatuji si kongres ODS, kde by se o místopředsednická křesla nevedl souboj. Ještě zvláštnější je, když současní místopředsedové obhajující mandát mluví o tom, že se to musí dělat jinak,“ dodává Václav Dolejší.

V kolik hodin obědvá správný konzervativec? Je 14 procent delegátek na kongresu ODS málo, nebo moc? A je důležité věřit, nebo si věřit? Celou podcastovou reportáž si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované