Hlavní obsah

Vlevo dole: Populismus naruby. Tance s DPH dopadnou na nejchudší

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Veselé historky ze schvalování změn DPH, které pravidelně za každé vlády končí průšvihem.

Reklama

Článek

Kdyby se Fialova vláda uměla poučit z minulosti, nikdy by se nepouštěla do tak riskantního podniku, jakým jsou změny sazeb daně z přidané hodnoty. Většina premiérů by mohla vyprávět.

Vladimír Špidla o tom, jak se mu málem zhroutila vláda kvůli přeřazení kondomů do vyšší sazby DPH. Mirek Topolánek o brutálním vydírání svých poslanců („Buď to schválíte, nebo okamžitě končíme!“). A nejvíc odstrašujících příhod by měl asi Petr Nečas, jemuž kvůli tomu dokonce padla vláda a tři straničtí kolegové skončili ve vazbě kvůli obvinění z korupce.

Přesto nynější ministr financí Zbyněk Stanjura přichází s návrhem, jak „vyčistit“ nepřehledný systém DPH. Chce udělat ze tří sazeb jen dvě a přesunout některé položky do vyšší sazby – třeba vodné a stočné, vstupenky na kulturní i sportovní akce nebo točené pivo.

To vše v aktuální epizodě politického podcastu Vlevo dole probírají Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková. „Mě na tom překvapuje, že vláda v době rekordní inflace vlastně zvýšením DPH jen dál zvýší ceny,“ míní Dolejší.

Jenže možnosti měnit sazby DPH, která je největší a nejsnáze vybíranou daní, neodolá žádná vláda. Nebo aspoň pokušení přesouvat zboží a služby mezi základní a sníženou sazbou, což je někdy lidová tvořivost vydatně podpořená tlaky lobbistických skupin.

„Mně na tom nynějším návrhu vadí, že nejhůř dopadne na nejchudší lidi, protože jim zdraží nezbytné služby a zboží. Přitom vláda se furt holedbá, jak chce v těžkých časech cílit adresnou pomoc potřebným,“ zlobí se Stuchlíková.

Vyláme si na DPH zuby i Fiala? Je podle vás pivo alkohol? Pamatujete se na klausovské utahování opasků? A do jaké sazby by měly opasky patřit? Čerstvou epizodu politické talkshow si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované