Hlavní obsah

Vlevo dole: Slováci radí Čechům. Nejdřív euro, pak pustit ženy z kuchyně

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Tématem mezinárodního speciálu Vlevo dole je slovenská politická scéna a její specifika.

Reklama

Článek

Česká politika je poslední dobou tak nudná, že by u toho usnul nejen poslanec po obstrukční noci. Miloš Zeman se schovává v bungalovu v Lánech a z Andreje Babiše je prachobyčejný důchodce, co obráží demonstrace proti chudobě. Politický podcast Vlevo dole proto výjimečně zapátral u slovenských sousedů, kteří to mají v mnohém ohledu zábavnější.

Slováky čekají předčasné volby, ve kterých průzkumy pět let po smrti novináře Jána Kuciaka a pádu premiéra Roberta Fica prorokují vítězství – počkejte si – Robertu Ficovi. Jak je to možné a kam dali Slováci paměť, vysvětluje Adam Blaško, autor slovenského satirického podcastu o politice Piatoček.

„Igor Matovič vyhrál minulé volby na stejném principu, jako byl u vás Antibabiš. Buď jsi Fico, nebo Antifico. Jenže cokoliv, co vezme do ruky Matovič, na konci vypadá jako jeden obrovský guláš a zmatek,“ říká Blaško.

Zatímco Fico vede průzkumy, politická scéna se drobí. Od Fica se odpojil Pellegrini, od Matoviče Heger, rozdělili se i nacionalisté a do toho přichází Mikuláš Dzurinda se svou „spojovací“ koalicí, do které ale nehodlá vstoupit ani on sám. Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková se to pokoušeli alespoň nakreslit, ale v půlce se ztratili.

Poslechněte si další epizody Vlevo dole

„Doteď jsme si mysleli, že politika je jako šachy. Ale Matovič ty figurky vzal, hodil je do vody a teď tady s nimi hrajeme vodní pólo. Všichni proti všem, nikdo se nechce s nikým spojit,“ dodává Blaško.

Dřív Češi Slovákům záviděli prezidentku Zuzanu Čaputovou, co jim mohou závidět po nástupu Petra Pavla? Možná alespoň to, že na rozdíl od nás pustili ženy z kuchyně a přijali euro.

Chtějí Slováci zpátky Andreje Babiše? Jak pokročilé znalosti statistiky jsou potřeba k popsání rodinných poměrů Borise Kollára? A proč mají slovenští náckové fixaci na vejce? Speciální epizodu Vlevo dole si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované