Hlavní obsah

Vlevo dole: Nerudová sní o vlastní straně. Zaplní skulinu po Babišovi?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bude mít Danuše Nerudová vlastní politickou stranu? A jak to dopadne s hradní „hustou dvojkou“ Mynář–Nejedlý?

Reklama

Článek

Politický podcast Vlevo dole uzavírá prezidentskou volbu otázkovým dílem. Sešlo se několik stovek dotazů, z nichž nejčastější se týkaly předávání Hradu a příštího osudu Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého.

„Myslím, že Martin Nejedlý má své byznysy rozjeté a bude v pohodě. Nejvyšší kontrolní úřad teď dokončil kontrolu v Kanceláři prezidenta republiky, ve Správě Pražského hradu a také v Lánské oboře. A kontroloři řekli, že závěry zveřejní až poté, co si je prostudují policejní detektivové. Hlavně Mynář, který byl formálně vedoucím kanceláře, může mít problémy, zatímco lišák Martin Nejedlý byl bez funkce, takže ten se nebude z ničeho zpovídat. Do toho plánuje další audity Petr Pavel,“ připomíná Václav Dolejší.

„Záleží na tom, co všechno se stihne skartovat a zahladit. K podobným auditům jsem trochu skeptická, málokdy odhalí něco tak velkého, aby se to dalo prokázat. Že by to na ty dva mělo dopadnout, to si úplně nemyslím,“ oponuje Lucie Stuchlíková.

Posluchače zajímala i budoucnost neúspěšné kandidátky Danuše Nerudové. „Nerudová zvažuje založit vlastní stranu. Ale podle mě máme stran dost a mohla by si vybrat nějakou existující – viděl bych ji třeba v Pirátech nebo ve Starostech a nezávislých,“ myslí si Dolejší.

Podle Lucie Stuchlíkové není ani jasné, na koho by nové strana měla cílit. „Hnutí ANO se v posledních volbách posunulo směrem k SPD a možná uvolnilo prostor na středu, či ‚středolevu‘. Jenže Nerudová je vnímaná jako pravicová,“ dodává politická reportérka.

O čem se poprvé pohádá nový prezident a vláda? Čeho se na Hradě bojí Petr Pavel? Kam jede Václav po volebním maratonu na dovolenou? A pojede Vlevo dole na první zahraniční cestu na Slovensko?

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované