Hlavní obsah

Vlevo dole: Pavel se hledá, Babiš se hlásí jako nový Orbán. V létě bude peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Půl roku od prezidentských voleb. Jak zamíchaly kartami na české politické scéně?

Reklama

Článek

Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší s podcastem Vlevo dole natáčeli živě na pražské Kampě. S posluchači probrali, jak se od prezidentských voleb vyvíjí dráha hlavních politických aktérů – Andreje Babiše, Tomia Okamury, Petra Pavla a kabinetu Petra Fialy.

„Nejzásadnější proměnu prodělal Babiš, který během prezidentských voleb zažil svou největší osobní porážku. Stáhl se do pozadí, nastal souboj mezi korunním princem Karlem Havlíčkem a korunní princeznou Alenou Schillerovou a konzervativní přerod hnutí ANO. Teď bude Andrej Babiš v evropských volbách zkoušet, zda mu půjde nová poloha ‚Viktor Orbán light‘,“ předpovídá Lucie Stuchlíková.

„Docela mě baví se zamýšlet nad alternativní realitou, jak by vypadala česká politika, pokud by se Andrej Babiš přece jen prezidentem stal. Můj hlavní tip: Rozpadlo by se hnutí ANO. Asi bychom se dočkali Čau lidi z korunovace Karla III. A myslím, že by nedopustil, aby měl Miloš Zeman kancelář v ložnici, nechal by ho dožít v Lánech,“ glosuje Václav Dolejší.

Poslechněte si další díl Vlevo dole

Petr Pavel podle Vlevo dole stále hledá správnou komunikační strategii. „Za vším hledej ženu. Mezi sebou na Hradě ‚válčí‘ kancléřka Jana Vohralíková, která chce funkční úřad, a Linda Jozwiak Kopecká, která je součástí Pavlova týmu už od prezidentské kampaně a trochu bojuje s úředníky o křesla. Do toho v kanceláři zbyli i nějací zaměstnanci z éry Miloše Zemana,“ připomíná Dolejší.

„Týmu bych se ale zastala, přebírání Hradu po Zemanově eldorádu úplně jednoduché není. Byť tři měsíce už jsou dlouhá doba,“ uznává Stuchlíková.

Tomio Okamura po prezidentské volbě na politické scéně ztrácí. „Andrej Babiš mu nedokáže zapomenout, že proti němu ve volbě nasadil Jaroslava Baštu a nevyjádřil mu přímou podporu v druhém kole. Roste mu konkurence v podobě Jindřicha Rajchla. Na demonstracích a mítincích působí Okamura krotce a unaveně, na mítinku v Liberci, kam přišla i skupinka protestujících Romů, mu vyloženě ujely nervy,“ podotýká Lucie Stuchlíková.

+4

Kabinet Petra Fialy od posluchačů na místě nedostal úplně dobré recenze. Na otázku, zda jsou s ním spokojeni bez výhrad, nezvedl ruku vůbec nikdo.

„Do prezidentských voleb vláda zadržovala dech a všechny případné problémy si odložila ‚na potom‘. A že jich teď je. Z našeho pohledu politických reportérů škodolibě podotýkám, že je o čem psát. V kabinetu začínají probublávat první interní krize a bude se řešit rozpočet. Čeká nás hodně zajímavé léto,“ dodává Václav Dolejší.

Kolik parníků TOP 09 projelo kolem našeho pódia? Co je nejzásadnějším selháním kabinetu Petra Fialy? A dočkáme se v české politice podobného souboje v kleci, jaký plánuje Elon Musk s Markem Zuckerbergem?

Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované