Hlavní obsah

Vlevo dole: Příliš sebevědomý ministr hvězdou bulváru

Foto: vlada.cz, Seznam Zprávy

Ministr Jozef Síkela se stal terčem ostřelování ze strany bulváru. S jeho soukromým životem to ale nijak nesouvisí.

Reklama

Článek

Kdo by řekl, že zrovna Jozef Síkela, šestapadesátiletý ministr průmyslu, se stane hvězdou bulváru? Vládní hnutí STAN se dokonce chlubí, že jejich politik je na titulní straně deníku Blesk častěji než Agáta Hanychová.

„Nikoliv snad proto, že by měl nějaký milostný skandál, ale proto, že vláda nákupem vnitrostátní plynárenské soustavy porazila jiného zájemce – miliardáře Daniela Křetínského, který mu to teď dává ve svých médiích sežrat,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková v podcastu Vlevo dole.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole

Aktuální epizoda se věnuje okolnostem nákupu zadlužené společnosti NET4GAS, který mezi politiky a ekonomy budí velké emoce. Konflikt se vede nejen na stránkách médií. Oba dva rivalové, Síkela a Křetínský, se například nedávno potkali na narozeninové oslavě šéfa motolské nemocnice – a i tam se navzdory slavnostní atmosféře dokázali pohádat.

„Tato historka ukazuje, jaký je Jozef Síkela originálním úkazem české politiky. Inteligentní, umí jazyky, zná mezinárodní kontext a také má velké sebevědomí i ego. Tím, že jako bankéř žil mnoho let v cizině a nikoho tady moc nezná, tak dokáže usadit i velké kluky,“ míní politický reportér Václav Dolejší.

Pro pořádek je třeba dodat, že vydavatel Blesku odmítá, že by při pranýřování ministra Síkely docházelo ke zneužívání daného média v zájmu jeho majitele. Člen představenstva firmy Czech News Center Daniel Častvaj se na dotaz Ekonomického deníku vyjádřil v tom smyslu, že Křetínského média jen „plní roli hlídacího psa demokracie“. Dotaz ze strany tvůrců Vlevo dole zatím zůstal bez odezvy.

Mají podcasteři už teplé čepice na zimu, kdyby náhodou došel plyn? Měli by autoři pro „zestátnění“ plynovodů stejné pochopení i za situace, kdy by patřili do Křetínského mediálního impéria? Pusťte si čerstvou epizodu v přehrávači v úvodu článku a budete moudřejší!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované