Hlavní obsah

Vlevo dole: Protesty ukázaly, co vládě chybí nejvíc

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle odborového předáka Josefa Středuly (uprostřed) je nespokojenost s vládou bezprecedentní.

Reklama

Článek

Nespokojenost veřejnosti s vládou Petr Fialy je značná. V pondělí proběhly stávky a demonstrace, na kterých se sešla opravdu různorodá směsice protestujících – od naštvaných voličů opozice po zklamané podporovatele koalice.

Lékaři, jimž vadí přesčasy v nemocnicích. Učitelé, kterým se nelíbí škrtání proplácených hodin a bídné platy nepedagogického personálu škol. Ale třeba také zaměstnanci úspěšných průmyslových podniků s provokativními hesly na transparentech: „Dělník hubou v zemi ryje, Fiala si v žitě žije“. Každé skupině vadí něco jiného, společným jmenovatelem je ale nedůvěra ve Fialův kabinet.

Poslechněte si reportážní epizodu Vlevo dole:

Autoři podcastu Vlevo dole, političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková navzdory listopadovému chladu vyrazili s mikrofonem přímo mezi demonstranty. Ti se nakonec rozhádali i mezi sebou. Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti akci odborů v Praze, která podle něj záměr školské stávky zneužila a spojila s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením.

„Vláda si samozřejmě může říct – a pravděpodobně si to taky řekne – že lidí protestovalo jen málo, že tomu nerozumí a že vláda to dělá vlastně dobře. Ale tenhle přístup se jí vymstí. Protože je úkolem vlády lidem vysvětlovat svoje kroky a mluvit s nimi. Ne jim arogantně něco vzkazovat,“ tvrdí Lucie Stuchlíková.

Protivládní protesty ukázaly známý paradox: ačkoliv téměř 90 procent veřejnosti v průzkumech veřejného mínění souhlasí s tím, že stát by měl šetřit, zároveň nikdo nechce, aby se úspory dotkly jeho peněženky. A drahota vadí všem.

„Myslím si, že současná napjatá atmosféra ve společnosti je dána i tím, že neexistují dobré zprávy. Už čtyři roky krize střídá krizi, zlepšení v nedohlednu. Covid, válka na Ukrajině, zadlužené veřejné finance, rekordní inflace, naposledy skokový růst cen elektřiny… Každého napadne: co proboha přijde dál? Lidé jsou ze špatných zpráv už unaveni – a vláda ještě ke všemu postrádá empatii,“ komentuje Václav Dolejší.

Co všechno si reportéři oblékli, aby na demonstraci v centru Prahy nezmrzli? A kam se zbaběle ukryli, když už v rukou neudrželi ani mikrofon? A máte selfíčko s Josefem Středulou?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované