Hlavní obsah

Vlevo dole má řešení důchodové reformy. Ale líbit se vám nebude

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Posluchače Vlevo dole zajímalo, zda se kvůli důchodům řítí české veřejné finance do krize.

Reklama

Článek

Zatímco vy čekáte na pravidelný díl Vlevo dole, Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší si užívají prázdnin. O pravidelnou dávku informací z politického zákulisí ale nepřijdete.

V tradičním prázdninovém otázkovém díle se sešly desítky dotazů. Posluchače zajímala budoucnost koalice Spolu, inflace, ale i slovenské volby.

Jak tedy vidí Vlevo dole budoucnost stran vládní koalice? „Podle mě bude do 10 let na slučovacím sjezdu TOP 09 zařazena po křídla ODS, ty strany mají k sobě blíž a blíž,“ říká Václav Dolejší. „Koalice Spolu bude čím dál víc spolu. Tedy bez lidovců,“ souhlasí Lucie Stuchlíková.

Posluchače zajímala také možnost předčasných voleb a tip, kdo bude sestavovat příští vládu.

„V tuto chvíli to vypadá, že příští volby vyhraje Andrej Babiš. Zda bude také sestavovat vládu, to už tak jisté není,“ podotýká Lucie Stuchlíková.

„Celá 108 pořád funguje pohromadě, možná jednotlivé strany spolu drží i vědomí, že samostatně by na tom zdaleka nebyly tak dobře. Možná se před koncem volebního období trhnou Piráti,“ tipuje Dolejší. Jak pravděpodobná je v příštích volbách koalice „zrušené superhrubé mzdy“ mezi ANO a ODS? „Pouze s jiným předsedou ODS,“ myslí si politický reportér.

Poslechněte si předchozí díl Vlevo dole

Samozřejmě nemohlo chybět ani téma důchodové reformy. Posluchač ilustroval svůj dotaz na výdajích na důchody podílem na HDP – zatímco Česko loni vydalo na důchody 8,7 %, Itálie penzijní systém financuje 16,1 % HDP. Opravdu se kvůli tomu řítí české veřejné finance do krize?

„Z tohoto pohledu jsme na tom docela dobře, ale za 20 let na tom budeme stejně jako Itálie. Máme průběžný systém, to znamená, že lidé, kteří teď pracují, vydělávají na aktuální důchody. Teď máme silné ročníky, ale co se stane, až budou Husákovy děti v důchodu? Slabé ročníky z 90. let na ně nevydělají. K tomu přičtěte ohromný tlak na zdravotní a sociální systém. No, napadá mě jen jedno řešení…,“ povzdechl si Dolejší.

Mezi překvapivé otázky patřilo: proč se vůbec někdo snaží o levicovou politiku, když to nefunguje? A z druhé strany – proč nikdo nedělá pořádnou pravicovou politiku? A nechybí ani rozbor cen deodorantů v Německu.

Kdo byl nejmíň kompetentní premiér? Měl by Andrej Babiš kandidovat na slovenského prezidenta? A se kterým politikem či političkou by Lucie a Václav jeli na čundr?

Poslechněte si celý otázkový speciál v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované