Hlavní obsah

Vlevo dole: Začal souboj o politický důchod. Chce do něj Kalousek i Nerudová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Starostové a TOP 09 se předhánějí, aby k sobě zlákali Danuši Nerudovou.

Reklama

Článek

Evropské volby budou až za rok a pro tuzemské politické strany obvykle nejsou těmi nejdůležitějšími. Přesto se už teď na ně všichni chystají: zbrojí, shánějí tváře a přemýšlejí, v jakých formacích kandidovat.

Odpovědi na otázky, proč všichni tak horlivě řeší volby do Evropského parlamentu, hledají Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková, autoři politického podcastu Vlevo dole. Na dění je zaujalo několik momentů.

Za prvé: Vládní koalice Spolu řeší, jestli i do Evropského parlamentu má jít spolu. „Lídři ODS, lidovců a TOP 09 to asi chtějí, ale přijde mi, že to moc reálné není. A to kvůli programovým rozdílům ohledně klíčových unijních témat, personálním požadavkům a také kvůli odporu řadových straníků,“ myslí si Dolejší.

Za druhé: Vede se boj o Danuši Nerudovou. „Její popularity chtějí využít jak Starostové, tak TOP 09. Obě strany se předhánějí v tom, co by jí nabídly, aby ji k sobě zlákaly,“ říká Stuchlíková.

Za třetí: Uspěje ANO s konzervativní a národoveckou rétorikou? „Andrej Babiš se na eurovolby hodně soustředí, věnuje tomu energii. A z minulosti víme, že euroskeptické strany, speciálně třeba komunisté, měly vždy slušné výsledky,“ argumentuje Dolejší.

A za čtvrté: Uspěje někdo úplně nový, jak už se to v evropských volbách párkrát stalo? „Sledovala bych dva muže, kteří mohou překvapit a zvažují kandidaturu. Karla Diviše, dalšího neúspěšného prezidentského kandidáta. A pak Jindřicha Rajchla s jeho stranou PRO,“ dodává Stuchlíková.

Bude Václav v létě jezdit v nafukovacím člunu, nebo kácet stromy? Jakým ochranným faktorem se musí mazat Lucie, aby se nespálila? A jeli byste na dovolenou radši s Alexandrem Vondrou, nebo Luďkem Niedermayerem? Čerstvou epizodu politické talkshow Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované