Hlavní obsah

Vlevo dole ve Sněmovně: Pekarovou bavil Okamura, Havlíček rozhicoval sám sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslanci se hádají o penzích a konsolidačním balíčku. Vlevo dole je u toho.

Reklama

Článek

Sněmovna se pustila do největší politické bitvy sezony. V prázdninovém provozu chce koalice protlačit změny penzí a hlavně konsolidační balíček. Což znamená jediné – další obstrukce.

Autoři podcastu Vlevo dole přibližují atmosféru jednání poctivým sledováním jednoho koaličního a jednoho opozičního poslance.

Václav Dolejší si vylosoval šéfku vládní TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Ta si k večeru postěžovala, že je z celodenního vysedávání a dohadování se se šéfem SPD Tomiem Okamurou trochu ztuhlá. „Okamura je mnou posedlý,“ řekla, zatímco se odešla protáhnout na handbike.

Lucie Stuchlíková zase byla v patách opozičnímu poslanci Karlu Havlíčkovi z hnutí ANO. O tom je všeobecně známo, že moc nespí, při obstrukcích ale vyšlo najevo, že ani moc nejí. „Takhle přes den nejím. Já jen doprovázím Kláru Dostálovou,“ vysvětloval přede dveřmi sněmovní restaurace.

První den obstrukcí nakonec skončil už v 10 hodin večer, kdy druhým čtením prošly změny penzí. Oba politici si pochvalovali, že to „ještě docela šlo“ – i když je jasné, že to hlavní přijde s konsolidačním balíčkem.

Neshodli se ale na tom, kdo vlastně sněmovní spektákl takhle uprostřed léta sleduje. Zatímco šéfka Sněmovny skepticky říká, že nikdo, Havlíček je přesvědčen, že si lidé řečnění poslanců ANO pouští jako kulisu k dovolené. „Když si dají skleničku, jsou u bazénu. Nebo senioři, kteří v noci nemůžou spát,“ vypočítává Havlíček.

U jaké nejdivnější činnosti jste si Sněmovnu pustili vy? Vypnula Markéta Pekarová Adamová při projevu Karla Havlíčka klimatizaci? A kdo je teď největší „bonmotář“ dolní komory?

Poslechněte si celou reportáž Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované