Hlavní obsah

Zákaz alkoholu jako z nouze ctnost. Jak se v průběhu dějin pilo a nepilo

Foto: TnkImages, Shutterstock.com

Alkohol je tady s námi odjakživa. A často doslova tvořil dějiny.

Reklama

Článek

Na konci roku jde alkohol tradičně na dračku, letos o to víc, že příští rok stoupne cena lihovin. Nemysleme teď ale na budoucnost a ohlédněme se zpět za dlouhou historií konzumace alkoholu. Víte, že Francie byla původně zemí pivařů? A že církev prohlašovala, že nejen chléb, ale i alkohol je Boží dar?

„Nejstarší doložený pivovar byl nalezen v prehistorické pohřební jeskyni blízko Haify, kde vědci objevili zbytky 13 000 let starého piva. Pravděpodobně bylo používáno při posmrtných rituálech,“ říká v podcastu MUDr.ování antropoložka jídla Eva Ferrarová. S rituály byl alkohol spojený odjakživa a dnes tomu není jinak. Vždyť co jiného než rituál je přiťuknutí sklenkou perlivého moku a přání na zdraví.

Alkohol je tady s námi odjakživa, respektive od chvíle, kdy náš prapředek ochutnal zkvašené ovoce a naznal, že to s člověkem může dělat prapodivné věci. Tak prapodivné, že snahy konzumaci alkoholu redukovat byly zjevné už dávno v minulosti. „Neví se to zcela přesně, ale jsou určité důkazy vedoucí k domněnce, že v předkolumbovské Americe bylo užívání místního „vína“ volně dostupné až pro lidi nad 70 let,“ uvádí Ferrarová. Vida, kam jsme se dokázali posunout.

PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D.

Vyučuje antropologii jídla na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Kromě vztahu člověka k jídlu z antropologické perspektivy, kterému se věnuje především v odborné literatuře, se zabývá tématy jako rovnost žen a mužů, ochrana životního prostředí a stárnutí populace.

V roce 2022 jí vyšla kniha Jídlo pro radost s podtitulem Proč jíme to, co jíme, a nejíme to, co nejíme.

Foto: Proženy.cz

Eva Ferrarová.

Pivaři a vinaři

Někteří vědci tvrdí, že právě potřeba alkoholu vedla v neolitu k rozvoji zemědělství, protože bylo třeba zajistit pěstování vinné révy a obilí. Jestli tomu bylo skutečně tak, o to se chytré hlavy budou ještě chvíli přít. Na čem se ale všichni shodnou, je fakt, že pití vína se do severní „pivní“ Evropy rozšířilo s křesťanstvím.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

„Mniši si potrpěli na dobré víno, jenže dovézt ho z jihu bylo drahé. Tak jim nezbylo nic jiného než zakládat vinice u klášterů,“ vysvětluje Eva Ferrarová fakt, jak je možné, že Francii, původně galské – a tedy pivní – území, považujeme dnes za zemi s nejvíc rozvinutou kulturou vína.

Proč někteří lidé pijí alkohol, i když jim nechutná? A proč muslimové nepijí alkohol vůbec? Jak je možné, že i přes veškerou snahu o genderovou rovnost si ženy a muži nejsou rovni, pokud jde o toleranci konzumace alkoholu? Celý rozhovor o kulturně-antropologických souvislostech pití alkoholu si můžete poslechnout v čerstvé epizodě podcastu MUDr.ování v přehrávači v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované