Hlavní obsah

Audit, kvůli němuž padl před volbami manažer pražské firmy. Vede k bývalému členovi ČSSD

Foto: Shutterstock.com

Firma Lasesmed zajišťuje roky pro TSK mimo jiné úklid zastávek.

Reklama

Seznam získal audit, který prověřil zakázky pražské městské firmy Technické správy komunikací. Dotýká se i členů ČSSD.

Článek

I když firma Lasesmed pracovala roky pro pražské městské firmy a inkasovala za to stovky milionů korun, jen málokdo ji zná.

Do povědomí se dostala poté, co kvůli zakázkám pro tuto společnost nechala před rokem primátorka Adriana Krnáčová zpracovat audit.

A před několika dny právě kvůli němu skončil místopředseda představenstva Technické správy komunikací (TSK) Filip Neusser.

Neusser řekl, že se vážná zjištění auditorů snažil s vedením této pražské městské firmy řešit. Jenže bezvýsledně. Politici z ANO a ČSSD, kteří se podíleli na jeho odvolání, pak tvrdí opak. Prý nic s auditem nedělal.

Firma Lasesmed, jak už média dříve popsala, získala od firem ovládaných hlavním městem v posledních devíti letech zakázky za téměř 400 milionů. Dnes je jejím jediným jednatelem a společníkem bývalý člen ČSSD Zdeněk Zadina.

Uzávěrka Sabiny Slonkové: Město pustilo lidi na most, který spadl:

Uzávěrka Sabiny Slonkové.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Audit zmiňuje bratra náměstka primátorky

Audit, který si TSK nechala zpracovat a Seznam ho nyní získal, prověřoval řady smluv se společností Lasesmed. Ta v minulosti spolupracovala na některých zakázkách pro TSK také s firmou sociálního demokrata z Prahy 14 Petra Ženíška.

Ze stejné buňky ČSSD je pak také Ondřej Dolínek, bratr současného náměstka primátorky Petra Dolínka. I jméno Ondřeje Dolínka audit zmiňuje – v té souvislosti, že od něj Zadinův Lasesmed koupil podíl v jeho bývalé firmě.

Bylo to právě v době, kdy probíhalo zadání jedné ze zakázek.

Smlouva k ní byla podepsána v roce 2015. A firma Lasesmed měla do května 2019 získat 48 milionů korun bez DPH, mimo jiné za úklid autobusových nebo tramvajových zastávek.

„Audit jsem neviděl. Bylo to otevřené výběrové řízení, takže se mohl přihlásit každý. Já si myslím, že to je otázka politického boje,“ řekl Zadina.

Ceny se zvýšily, tvrdí audit

Dokument si nechala TSK vypracovat od společnosti Ernst & Young. Její partner Tomáš Kafka pak mimo jiné v auditu píše, že spolupráce s firmou Lasesmed nebyla pro městskou firmu zřejmě výhodná.

Auditoři zjistili, že náklady po začátku spolupráce s Lasesmed vzrostly. Konkrétně v roce 2010 došlo k nárůstu o 72 procent, šlo o osm milionů korun. U smlouvy na dispečerské služby pak audit uvádí, že se ceny zvýšily o zhruba 9,8 milionů korun.

„Jediným kritériem byla cena, tu cenu jsme dali, tohle jsme vyhráli. A někdo dnes zpochybňuje naši práci,“ odmítá pochybnosti Zadina.

Kafka však rovněž uvádí, že firma Lasesmed se nejspíše dohodla s dalším účastníkem soutěže na tom, jaké ceny TSK nabídnou.

„Zřejmě došlo k manipulaci zakázky za účelem dosažení předem dohodnutého výsledku, a tedy zakázané dohodě,“ uvádí v dokumentu Kafka.

Auditoři pak také upozornili na to, že se některé dokumenty k zakázkám ztratily. Tvrdí také, že část faktur si firma nechala zaplatit zřejmě vícekrát.

Mluvčí TSK Barbora Lišková uvedla, že dvě ze tří smluv s firmou Lasesmed již skončily. Poslední se pak rozhodla městská firma vypovědět.

„Nyní běží výpovědní lhůta,“ doplnila Lišková. Podle ní si TSK bude některé služby, které dříve zajišťovala firma Lasesmed, zajišťovat sama.

Reklama

Doporučované