Hlavní obsah

ČSSD a ANO v den voleb odvolaly manažera městské firmy. Primátorka si vyřizuje účty, řekl

Adriana Krnáčová (na snímku) si vyřizuje účty, říká odvolaný manažer TSK.

Reklama

Místopředseda představenstva pražské Technické správy komunikací Filip Neusser byl odvolán.

Článek

V den, kdy jdou voliči k volbám vybrat nové vedení hlavního města, odvolala dozorčí rada městské společnosti Technická správa komunikací (TSK) jednoho z vedoucích manažerů.

Konkrétně místopředsedu představenstva a náměstka ředitele pro ekonomiku Filipa Neussera. Pro zvedli ruku zejména zástupci z hnutí ANO a ČSSD – právě tyto dvě strany vedle Trojkoalice ovládaly Prahu v uplynulých čtyřech letech.

Neusser je zastupitelem v Praze 3 za Žižkov (nejen) sobě, ve kterém jsou hlavně politici ze Strany zelených. V poslední době měl ale také blízko lidem z hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Důvodem jeho odvolání – aspoň tak, jak to sám Neusser popisuje – má být to, že se snažil zveřejnit zjištění z auditu, který si tato městská firma zadala.

„Výsledky forenzního auditu jsou alarmující, o čemž jsem dozorčí radu informoval. Opravdu skandální ale je napojení kšeftů, které vyplynuly na povrch na bratra náměstka primátorky Dolínka,“ prohlásil pro Seznam Neusser.

Uzávěrka Sabiny Slonkové o jedné kauze Technické správy komunikací:

Uzávěrka Sabiny Slonkové.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Odvolání po dopisu od primátorky

Náměstek primátorky za ČSSD Petr Dolínek měl nyní čtyři roky na starosti v Praze dopravu. Slova, že by Neusser skončil kvůli zmíněnému auditu, odmítá.

„O představenstvu rozhoduje dozorčí rada a je plně v její kompetenci, aby rozhodla, kdo má být v představenstvu a jak má fungovat,“ řekl Seznamu Dolínek.

Odvolání přitom přišlo poté, co pražští radní tento týden na Dolínkův návrh vyměnili v dozorčí radě Jana Machalu za Luboše Mojdla. A ve čtvrtek zaslala primátorka za ANO Adriana Krnáčová do TSK dopis s tím, že Neusser závěry auditu nijak neřeší a žádala nápravu.

Den nato byl odvolán.

„Byla to jasná účelovka v den voleb,“ prohlásil člen dozorčí rady TSK Ondřej Mirovský ze Strany zelených.

Předsedkyně dozorčí rady Lucie Svobodová (ČSSD) to odmítá. „Důvodem odvolání pana Neussera bylo především dlouhodobé neřešení výsledků auditu úklidových služeb,“ uvedla Svobodová.

„Budeme se zabývat i otázkou, zda jeho nečinností nevznikla společnosti škoda,“ doplnila.

Neusser však naopak uvedl, že někteří lidé z TSK se závěry auditu snažili zamést pod koberec. Což napsal v dopise, který před svým odvoláním v pátek zaslal primátorce.

„Primátorka Krnáčová v čele města končí a tak si na poslední chvíli vyřizuje účty. To, a právě mé upozornění na byznys pražské ČSSD v městské firmě, vedlo k mému pokusu o odvolání,“ řekl Neusser.

Krnáčová, která vypracování auditu zadala, však trvá na tom, že Neusser tento dokument dostatečně neřešil. „Nevím, za co bych se měla panu Neusserovi mstít, je to absurdní. Prostě jen netoleruju nečinnost, a to zejména v těchto věcech,“ uvedla Krnáčová.

Neusser stejně jako Mirovský tvrdí, že svolání páteční dozorčí rady bylo v rozporu s jednacím řádem. Informace o schůzi dostali její členové jen elektronicky, nikoliv písemně. Právě Mirovský s tím, aby zasedání proběhlo, nesouhlasil. „Budeme to řešit s právníky,“ dodal Mirovský.

Předsedkyně dozorčí rady to, že by jednání bylo svoláno v rozporu s jednacím řádem, odmítá.

Reklama

Doporučované