Hlavní obsah

Austrálie dostala účet za neposlušnost vůči Číně. Čtyři miliardy dolarů

Obchodní spory mezi Austrálií a Čínou se vyostřují od dubna 2020.

Reklama

Čínské sankce na australský export vyjdou „protinožce“ draho. Celkový dopad na australskou ekonomiku však mohl být horší. Mezeru po Číně naštěstí zaplnil obchod s ostatními státy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Napětí mezi Čínou a Austrálií bude stát čtyři miliardy dolarů (85,7 miliardy korun). Obchodní spory se vyostřují od dubna 2020, kdy australský premiér Scott Morrison vyzval k mezinárodnímu vyšetřování původu viru covid-19.

Canberra však podle serveru CNN tvrdí, že je vůči čínským sankcím ekonomika Austrálie pozoruhodně odolná. Australský ministr financí Josh Frydenberg prohlásil, že se čínské vládě nepodařilo sérií sankcí vůči australskému vývozu vážně ovlivnit ekonomiku země.

Dopady čínských opatření nebagatelizuji. Poškodily konkrétní průmyslová odvětví a regiony, v některých případech výrazně.
Josh Frydenberg, australský ministr financí

„Dopady čínských opatření nebagatelizuji. Poškodily konkrétní průmyslová odvětví a regiony, v některých případech výrazně. Nicméně celkový dopad na naši ekonomiku byl doposud relativně mírný. To je možná pro mnohé překvapivé,“ řekl Frydenberg.

Obchod mezi Čínou a Austrálií v první polovině roku 2021 poklesl oproti roku 2020 o přibližně 5,4 miliardy australských dolarů. Frydenberg uvedl, že tuto ztrátu z větší části kompenzoval nárůst obchodu se zbytkem světa o 4,4 miliardy australských dolarů.

Jako jeden z příkladů uvedl, že zatímco vývoz uhlí do Číny se v uplynulém roce snížil o 33 milionů tun, jeho vývoz jiným mezinárodním odběratelům se zvýšil přibližně o 30,8 milionu tun.

„Australské uhlí, které by jinak šlo do Číny, našlo kupce na jiných trzích včetně Indie, Jižní Koreje a Tchaj-wanu,“ řekl a dodal, že australský ječmen, na který v květnu 2020 čínská vláda uvalila cla ve výši 80 procent, našel nový trh například v Saúdské Arábii.

Ministr financí však stále doufá ve zlepšení vztahů s Čínou, z nichž budou mít prospěch obě země. Zároveň však varoval australské podniky, aby si uvědomily, že se „svět změnil“. Austrálie má ale dobré ekonomické vztahy se Spojenými státy, Japonskem a Jižní Koreou.

Ministr rovněž obvinil Peking, že se svými kroky snaží vyvíjet „politický nátlak“. Podle něj se Austrálie nachází v první linii nové éry strategického soupeření mezi USA a Čínou a dodal, že není žádným tajemstvím, že se Peking snaží poškodit australskou ekonomiku.

Covid je pro Peking stále politicky citlivé téma. V návaznosti na Morrisonovy výroky začal australský export ječmene, hovězího masa či uhlí směřující do Číny narážet na překážky.

Některé položky byly předmětem šetření a dlouhých celních odkladů. V březnu čínská vláda oznámila uvalení cel na australské víno ve výši 218 procent, čímž se spor ještě vyostřil.

Pokud jde o vývoz a celkovou hodnotu obchodu, je Čína největším obchodním partnerem Austrálie. Ve finančním roce 2019/2020 činila hodnota obchodu mezi zeměmi více než 250 miliard australských dolarů. To odpovídá více než trojnásobku hodnoty druhého největšího obchodního partnera, kterým je Japonsko.

Reklama

Doporučované