Hlavní obsah

Autentická nahrávka. Poslechněte si, jak soudce vyslýchá muže, co chtěl zemřít za Islámský stát

Autentická výpověď Jana Silovského před soudem.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Poslechněte si prvního Čecha, který čelí obžalobě, že se chtěl stát teroristou. Soud s dvaadvacetiletým obžalovaným Janem Silovským byl prozatím odročen na konec února, ale to, co zaznělo tento týden v soudní síni, ukazuje, jak se dostal do kontaktu s radikálním islámem i jakou měl motivaci zemřít za Islámský stát.

Článek

Soud s prvním Čechem, který se chtěl podle obžaloby loni připojit v Sýrii k organizaci Islámský stát, bude v Plzni pokračovat až 24. února.

Soud tento týden po výslechu znalců a provedení posledních důkazů odročil jednání na žádost obhajoby. Obhájce o to žádal, protože soudce už dříve nevyloučil možnost zpřísnění právní kvalifikace trestného činu.

Muž ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Hrozí mu 12 až 20 let, případně výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení. Soudce ale nevyloučil zpřísnění kvalifikace na přípravu zločinu teroru, kde hrozí rovněž až doživotní vězení, avšak nejnižší sazba začíná na 15 letech.

Znalci z oboru psychologie a psychiatrie řekli, že Silovský netrpí duševní chorobou, má ale schizoidní poruchu osobnosti a snížené ovládací schopnosti. I když má nadprůměrný intelekt, má svůj vnitřní svět, není dostatečně schopen komunikovat s okolím. Jeho osobnost má disharmonický vývoj, projevuje se chladem, nesdílností, vztahovými problémy. „Takoví lidé jsou okolím často považováni za podivíny, velmi často se prezentují bizarním chováním, často se zabývají fantaziemi, bývají odtrženi od světa," uvedli znalci. Navrhli ochranné ambulantní psychiatrické léčení.

Poslechněte si ve videu autentickou výpověď prvního Čecha, který čelí žalobě v souvislosti s Islámským státem.

Reklama

Doporučované