Hlavní obsah

Automobilka Hyundai se ve čtvrtletí propadla do ztráty

Foto: Seznam Zprávy

Hyundai Motor Company se ve třetím čtvrtletí propadla do čisté ztráty 336 miliard wonů (6,9 miliardy Kč).

Reklama

Automobilka Hyundai Motor v letošním třetím čtvrtletí spadla do ztráty ve výši téměř sedmi miliard korun. Výsledky navíc ovlivní mimořádné náklady spojené se závadou na motorech.

Článek

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor Company se ve třetím čtvrtletí propadla do čisté ztráty 336 miliard wonů (6,9 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 460,5 miliardy wonů ve stejném období loni. Výsledky výrazně zaostaly za odhady analytiků kvůli nákladům spojeným s problémy s motory, uvedla firma v dnešním prohlášení.

Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávali v průměru zisk až jeden bilion wonů. Automobilka Hyundai se také propadla do provozní ztráty, která činila 314 miliard wonů. Výnosy stouply o 2,3 procenta na 27,6 bilionu wonů.

Hyundai a její dceřiná společnost Kia minulý týden varovaly, že jejich výsledky zasáhnou mimořádné náklady související s kvalitou 3,36 bilionu wonů, z toho 2,1 bilionu připadne na Hyundai a 1,26 bilionu na Kiu. Další mimořádné náklady bude muset firma zaúčtovat v souvislosti s problémy s motory. Hyundai a Kia musely svolat ke kontrole vozy kvůli závadě, která zvyšovala riziko vzplanutí motoru. V souvislosti s tím nyní americké úřady obě automobilky vyšetřují.

Automobilka Hyundai je spolu s mateřskou firmou Kia pátým největším výrobcem aut na světě. V listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Doporučované