Hlavní obsah

Automobilku Nissan prošetřuje Komise pro cenné papíry a burzy

Automobilku Nissan prošetřuje Komise pro cenné papíry a burzy.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Automobilku Nissan prošetřuje v souvislosti s vyplácením odměn jejímu bývalému šéfovi Carlosi Ghosnovi americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Článek

Informovala o tom dnes agentura Bloomberg. Japonská firma vzápětí potvrdila, že s komisí spolupracuje. Podle listu The Wall Street Journal se SEC obrátila s dotazem o informace i na Ghosna.

Japonští prokurátoři obvinili Ghosna i samotný Nissan, že podhodnocovali Ghosnův plat. Carlos Ghosn byl zadržen 19. listopadu kvůli obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Ve vazbě, jež mu byla několikrát prodloužena, čeká na zahájení soudního procesu. Ghosn, který již není ve vedení Nissanu, ale ani sesterského francouzského Renaultu, vznesená obvinění odmítá.

Carlos Ghosn už je jen vězeň, Renault jmenoval jeho nástupce

Agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje uvedla, že SEC zkoumá, zda se ve společnosti Nissan prováděly přiměřené kontroly, které by neoprávněným platbám zabránily. Akcie Nissanu v reakci na zprávu oslabily o zhruba procento.

Komise pro cenné papíry a burzy již přezkoumávala i jiné japonské firmy. Například automobilka Toyota Motor se dostala do jejího hledáčku kvůli svému postoji k bezpečnostním problémům.

Reklama

Doporučované