Hlavní obsah

Automobilky zabraly a vytáhly český průmysl skoro na nulu

Foto: Seznam Zprávy

Průmysl se dostal téměř na stejný výkon jako v září 2019.

Reklama

Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 4,1 procenta.

Článek

Český průmysl zase vytahují z potíží automobilky. „Průmyslová produkce se v září dostala téměř na úroveň loňského roku. Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl, který se snažil dotáhnout propad z minulých měsíců,“ vysvětlila vedoucí oddělení statistiky průmyslu Českého statistického úřadu Iveta Danišová.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů zaznamenala v září nárůst o 4,9 procenta. O jednu desetinu procentního bodu nižší růst zaznamenali statistici u potravinářů. Produkce pryžových a plastových výrobků stoupla meziročně o čtyři procenta.

Naopak pokles postihl v září výrobu a rozvod elektřiny, plynu a tepla i výrobu strojů. V případě oprav a instalace strojů a zařízení přesáhl meziroční pokles 14 procent.

„Výsledek zapadal do obrázku zlepšujícího se sentimentu ve výrobě nejen v ČR, ale i ve většině vyspělých zemích,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Klíčovou zásluhu na zvolnění propadu měla výroba aut, která přešla do meziročního růstu po šesti klesajících měsících. To samé platilo i pro přidruženou výrobu pryží a plastů. K odvětvím, která byla pro průmysl největší přítěží, podle něj dále patřila výroba strojů a zařízení, k níž se nově přidala výroba v síťových odvětvích.

Trh se přitom obával poklesu o pět procent, připomněl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Po sezónním očištění se tak produkce proti předchozímu měsíci zvedla o 4,1 procenta. Příjemnou zprávou byl podle něj stav nových zakázek, kterých meziročně přibylo 4,8 procenta, a to hlavně zahraničním odběratelům, zatímco z tuzemska jich nepatrně ubylo.

„Svítá naděje, že oživení může mít i delší trvání, protože významným způsobem narostly zakázky ze zahraničí, na kterém je náš průmysl velice závislý. Dostaly se dokonce o 7,3 procenta nad loňskou úroveň, čímž více než vykompenzovaly pokles domácích zakázek o téměř procento. Lze z toho vyvodit, že hospodářské oživení v zahraničí bylo silnější než u nás. My jsme navíc dříve než v cizině vstoupili do podzimního lockdownu, domácí čísla za říjen budou proto ještě horší než v září,“ uvedl k výhledu analytik společnosti Natland Petr Bartoň.

Hodnota nových zakázek se v září po sedmi měsících poklesu meziročně zvýšila o 4,8 procenta. „Růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o více než sedm procent,“ dodala Danišová. Objednávky od českých zákazníků naproti tomu klesly o 0,9 procenta.

K zářijovému růstu nových zakázek přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Více objednávek zaznamenaly i firmy vyrábějící kovové konstrukce a kovodělné výrobky.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v září meziročně snížil o 4,1 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 4,8 procenta.

Reklama

Doporučované