Hlavní obsah

Německá průmyslová výroba kvůli koronaviru drhne

Foto: Seznam Zprávy

Zářijový růst německého průmyslu zklamal.

Reklama

Průmyslová výroba v Německu se v září meziměsíčně zvýšila o 1,6 procenta. Její růst byl ale výrazně pomalejší, než se předpokládalo, neboť ekonomickou aktivitu brzdí šíření koronaviru.

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali zářijový růst německé průmyslové produkce v průměru na 2,7 procenta. Mýlili se.

Německá průmyslová mašina jela skoro o polovinu pomaleji, kvůli koronaviru přidala jen 1,6 procenta. Překvapivě slabé údaje o výrobě jsou další známkou toho, že proces zotavování německé ekonomiky z jarního útlumu způsobeného koronavirovou krizí zpomaluje.

Institut Ifo oznámil, že jeho index vyhlídek pro průmyslovou výrobu v Německu v říjnu klesl na 17,4 ze zářijových 20 bodů. Dodal, že zatím není jasné, jaký dopad budou mít nová restriktivní opatření, kterými se úřady snaží omezit šíření koronaviru.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o rekordních 8,2 procenta po propadu o rekordních 9,7 procenta ve druhém kvartálu. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Reklama

Doporučované