Hlavní obsah

Platit se musí, covid necovid. Němci to vědí a platí jako před pandemií

Foto: Seznam Zprávy

Index spotřebitelské nálady pro říjen se podle institutu GfK zvýšil na minus 1,6 bodu ze zářijových minus 1,7 bodu.

Reklama

Němci kvůli pandemii omezují některé výdaje a raději spoří. Krize však neovlivnila jejich platební morálku. Podpora spotřebitelů a podniků by měla Německu z recese pomoci.

Článek

Koronavirová krize zatím neměla negativní dopady na platební morálku německých spotřebitelů. Agentuře DPA to řekl prezident německého svazu spořitelen Helmut Schleweis. Poukázal rovněž na rostoucí míru úspor.

„V současné době nezaznamenáváme žádný mimořádný vývoj při splácení půjček ani při využívání kontokorentních úvěrů,“ uvedl Schleweis. „Lidé přijímají preventivní opatření. Některé výdaje, například na cestování, za pandemie omezují,“ dodal.

Spotřebitelská důvěra v Německu se na jaře kvůli obavám z negativních hospodářských dopadů pandemie covid-19 propadla na rekordní minimum, poté však oživovala. Index spotřebitelské nálady pro říjen se podle institutu GfK zvýšil na minus 1,6 bodu ze zářijových minus 1,7 bodu. Nacházel se tak vysoko nad květnovým minimem v blízkosti minus 23 bodů.

Výzkumný pracovník GfK Rolf Bürkl při zveřejnění říjnové hodnoty indexu uvedl, že spotřebitelská nálada v Německu se stabilizovala navzdory současnému vzestupu počtu nových případů nákazy koronavirem a rostoucí hrozbě nových restriktivních opatření.

„Vypadá to, že rozsáhlá opatření na podporu spotřebitelů a podniků jsou těmi správnými kroky, které Německu pomohou dostat se z nejhorší recese v poválečné historii,“ dodal.

Německá vláda představila řadu opatření, která mají zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Rozhodla se například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty (DPH) a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 8 000 Kč) na každé dítě.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize klesla o rekordních 9,7 procenta. Institut Ifo nicméně předpokládá, že ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 6,6 procenta.

Statistický úřad zveřejní rychlý odhad vývoje HDP za třetí čtvrtletí koncem října. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Reklama

Doporučované