Hlavní obsah

Až moc velký nával turistů. Problém, který má asi jediné místo na světě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle CNN Chathamské ostrovy, které se nacházejí na Novém Zélandu, jsou jediným místem na světě, které v koronavirové době zažívá nával turistů.

Článek

Pandemie koronaviru zdecimovala odvětví cestovního ruchu. Hotely, restaurace a letecké společnosti se po celém světě ocitly ve velmi kritické situaci a hlásí miliardové ztráty. Ve světě ale existuje místo, kde je právě teď příliš mnoho turistů – Chathamské ostrovy, píše CNN.

Chathamské ostrovy

Souostroví zahrnuje jedenáct ostrovů a nachází se v jihozápadní části Tichého oceánu. Od roku 1842 patří Novému Zélandu.

Vzdálené souostroví Tichého oceánu je součástí Nového Zélandu. A protože hranice Nového Zélandu zůstávají v době pandemie uzavřené a místním obyvatelům se doporučuje, aby v této době necestovali do zahraničí, Chathamské ostrovy se pro Novozélanďany staly nejlepším útěkem v roce 2020. Nabízí turistům řadu fascinujících terénů včetně čedičových sloupů a sopečných kuželů. Jsou také domovem některých z nejvzácnějších ptáků na světě a velké kolonie tuleňů.

Za obyčejných podmínek Chathamské souostroví, jehož hlavní obydlenou součástí jsou Chathamské a Pittové ostrovy, přiláká ročně asi 2 000 turistů. Počet zájemců tak rozhodně přesahuje počet místních obyvatel, jichž je přibližně 700 a většina z nich žije na ostrově Chatham, největším ze souostroví. Ale rok 2020 není žádným typickým rokem. Novozélanďané v koronavirové době vidí výlet na ostrovy jako způsob, jak se cítit jako na dovolené. Turistická sezóna obvykle trvá přibližně od listopadu do března. Ale nyní je veškeré ubytování na ostrově pevně rezervováno do června 2021.

„Stalo se to docela rychle,“ vysvětluje Jackie Gurdenová, manažerka cestovního ruchu na ostrovech. Podle ní se tam ale kvůli zvýšené ceně nedostanou mladí lidé, kteří hledají levnou dovolenou. Navíc zde nenajdou „plážová letoviska nebo tak něco“, říká Gurdenová.

Jedním z problémů je také to, že poptávka daleko převyšuje nabídku. Gurdenová odhaduje, že na ostrovech je celkově zhruba 150 lůžek v hotelech, penzionech a místních rezidencích. Většina majetku je v soukromém vlastnictví a kempování je oficiálně zakázáno. Jedinou leteckou společností obsluhující souostroví je Air Chathams, která provozuje jen několik letů týdně mezi ostrovem Chatham a tím, co místní obyvatelé nazývají „pevninou“.

Místní obyvatelé cítí vůči turistům odpor

„Na ostrově vládne odpor vůči turistům přicházejícím do světa místních obyvatel,“ vysvětluje Gurdenová. Zdůrazňuje ale, že v některých ohledech je vzestup cestovního ruchu velkým přínosem pro ostrovy, kde většina lidí pracuje v zemědělství. Ostrovy podle ní získaly od vlády Nového Zélandu grant na pomoc s infrastrukturními projekty, a to ještě před koronavirovou pandemií.

Růst cestovního ruchu je pro ostrovy velmi důležitý. „Je potřeba, aby se vytvořila pracovní místa pro mladé lidi. Tak mladší generace ostrovanů může mít budoucnost,“ říká manažerka. Z tohoto důvodu také varuje návštěvníky, aby respektovali choulostivý ekosystém ostrovů a pocit malého města, díky kterému jsou místní obyvatelé tak výjimeční.

Reklama

Doporučované