Hlavní obsah

Až teď jim dochází, že přišli o kamarády. Na lidi z Vejprt míří „armáda“ psychologů

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Po požáru záchranáři ošetřili 30 lidí.

Reklama

aktualizováno •

Policie ukončila vyšetřování po požáru v domově pro postižené ve Vejprtech.

Článek

Policie ukončila vyšetřování na místě požáru v domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, při němž zemřelo osm lidí. Zástupci města dnes objekt prohlédnou společně se statikem. Za přeživšími klienty domova pro zdravotně postižené míří další psychologové. Radnice dnes zahájila veřejnou sbírku.

Kriminalisté společně s vyšetřovatelem hasičů sbírali celou neděli a pondělí stopy na místě tragické události. „Vyšetřování na místě skončilo, k příčině se zatím nebudeme vyjadřovat,“ řekla dnes ČTK mluvčí krajské policie Alena Bartošová. Dílčí informace poskytne policie na tiskové konferenci ve čtvrtek. Událost šetří jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Po požáru záchranáři ošetřili 30 lidí. Klienti domova, kteří přežili a z nemocnice je zdravotníci propustili, se vrátili do Vejprt. „Teprve teď jim dochází, co se stalo, že přišli o kamarády,“ řekla ČTK starostka Jitka Gavdunová (ODS). „Dneska nastupuje celá četa psychologů, které zařídil Ústecký kraj. Klienti postrádají kamarády, ptají se na ně, opravdu tu pomoc potřebují,“ uvedla starostka.

Hořet začalo v neděli před pátou hodinou ranní ve společenské místnosti, odkud se požár rozšířil do dalších dvou pokojů. Budova je prolitá vodou. Dnes ji prohlédne statik. „Už jsme připravili vysoušeče a máme připravenou úklidovou četu. Máme i nabídky od sanačních firem, rádi bychom měli na místě takovou firmu od začátku. Úřad práce nám na tři měsíce zajistil pět lidí, které využijeme v budově,“ uvedla starostka. V rámci opravy objektu by chtěla radnice podle Gavdunové zvýšit bezpečnostní opatření.

Město dnes zahájilo veřejnou sbírku na rekonstrukci objektu a pomoc klientům domova Kavkaz, kteří přišli při požáru prakticky o všechno. Ústecký kraj chce radnici poslat milion korun a požádal stát o pět milionů pro Vejprty. Úřad práce tento týden vyplácí klientům nebo jejich opatrovníkům okamžitou finanční pomoc v rozsahu 10 000 až 50 000 korun.

Reklama

Doporučované