Hlavní obsah

Až vám přestane fungovat set-top box. Jak přeladit televizi na DVB-T2

Foto: Shutterstock.com

Začíná přepínání na technologii DVB-T2.

Reklama

27. listopadu minutu před půlnocí přestaly vysílat vysílače programy České televize v Praze na Žižkově a na Cukráku ve stávajícím standardu DVB-T. Tím odstartovala největší technologická změna v televizním vysílání.

Článek

Byl to vlastně jen začátek akce, která připomíná legendární film Kulový blesk. Místo nájemníků se ale stěhuje něco jiného – kvalitnější televizní signál do tuzemských domácností. Jako první přišly na řadu Praha a střední Čechy, ale ostatní kraje je buď následují, nebo budou následovat. Tady jsou nejčastější otázky a odpovědi na ně kolem přechodu na standard DVB-T2.

Koho se přechod týká?

Každého, kdo sleduje televizi přes anténu.

Koho se naopak netýká, kdo nemusí nic dělat?

Ti, kteří televizi sledují přes satelit nebo přes internet.

Proč se na DVB-T2 přechází?

Základním cílem je uvolnit frekvence pro pozemní vysílání ve prospěch rychlého mobilního internetu.

Kdy začne vypínání starého systému a kde?

Jako první se vypínal DVB-T o půlnoci 27. listopadu 2019 v Praze, a to jen u kanálů České televize. Další kolo nastalo k 1. lednu, už se bude týkat i komerčních stanic, a pak přijdou další lokality.

Jak dlouho bude trvat, než přejde na DVB-T2 celá republika?

Přechod musí být hotový do června 2020. K 8. lednu následovalo vypínání komerčních stanic, jako jsou Prima, Nova, Barrandov a další ze Žižkova, a 15. ledna z Cukráku.

Kolik za přechod zaplatí lidé, kolik zaplatí stát?

Běžný set-top box s DVB-T2 stojí okolo pěti set korun. Ty nejlevnější jsou ale vyprodané. Přechod bude stát české domácnosti odhadem 473 milionů korun. Ty zaplatí za pořízení set-top boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu. Prodejci hlásí kvůli přechodu na DVB-T2 v porovnání s loňským rokem několikanásobné nárůsty prodejů televizí a set-top boxů.

Anketa

Jak jste se připravili na přechod na DVB-T2?
Nijak, přijímám TV signál jinak
34,7 %
Pořídil jsem k současné televizi set-top box
21,9 %
Pořídil jsem novou televizi
16,9 %
Zatím jsem to neřešil, chystám se na to
26,5 %
Celkem hlasovalo 18138 čtenářů.

Co mám dělat, pokud mám starý anténní příjem TV?

Uživatelé si budou muset přeladit na vysílání DVB-T2. V praxi to znamená mít set-top box nebo televizi umožňující příjem DVB-T2.

Co s DVB-T2 divák získá?

Možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě a širší výběr stanic. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo IP TV.

Reklama

Související témata:

Doporučované