Hlavní obsah

Unikátní boj babičky a matky. Dívenka už rok a půl zažívá martyrium

Záhady Josefa Klímy: České děti na hranici mezi státy, jazykem, kulturou a neústupností dospělých.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nikolka je na první pohled docela obyčejná česká holčička. Přesto už ve svých deseti letech zaměstnala české soudy na všech úrovních – včetně soudu Ústavního – a orgány sociální péče hned ve dvou státech.

Článek

Osud Nikoly je ojedinělý, a zároveň není. Do určité míry zrcadlí problémy všech dětí, o které se přetahují partneři přes hranice. Zároveň je unikátní v tom, že v jejím případě se na péči neumí dohodnout prarodiče s vlastní dcerou.

„S její matkou byly problémy už předtím, než se Nikolka narodila,“ říká Marie, babička dívky. „O jejím narození jsme se dozvěděli z SMS a od lidí, kterým se v té samé porodnici taky narodilo dítě ve stejný čas.“

Lucie, jak se maminka Nikoly jmenuje, chtěla žít jinak, než si rodiče představovali. Neschvalovali ani jejího partnera, otce Nikolky. Mimo jiné proto, že nakonec skončil ve vězení. Lucie se rozhodla i s dcerou odstěhovat do Německa, kde si vybudovala nové zázemí.

„Krev ale není voda, chtěla vztah s vlastními rodiči nějak restaurovat, a tak se s nimi nakonec v roce 2019 dohodla, že u nich Nikolka stráví prázdniny,“ popisuje problém z pohledu své klientky Kateřina Sekaninová, právnička Lucie.

Jenže prarodiče odmítli vnučku po prázdninách vrátit. A zahájili právní kroky nezbytné k tomu, aby dívka zůstala v Česku natrvalo. Dcera je naopak obvinila z únosu.

„Únosů dětí tady projednáváme ročně desítky,“ říká Zdeněk Kapitán, ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně (UMPOD) . „Máme je označené modře a červeně, podle toho, jde-li o únosy z republiky ven, nebo naopak ze zahraničí k nám. Těch, které odpovídají populárnímu filmu Bez dcerky neodejdu, je ale minimum.“

Začal právní kolotoč, který trvá dodnes. Nikolka putovala na tři měsíce do Krizového centra v Brně, její matka, přestože ji chtěla zpět, mezitím dala prozatímní souhlas, aby tu mohla chodit do školy. OSPOD v Tišnově, pod který případ spadal, vydal nejdříve souhlasné stanovisko, aby se holčička do Německa nevracela, UMPOD naopak na základě šetření v Německu doporučoval návrat k matce, kterému obecně dává přednost i tzv. Haagská úmluva. Následně OSPOD změnil názor a tak to pokračovalo dál, až případ dospěl k Ústavnímu soudu.

Případ dospělých, kteří se neumí rozumně dohodnout, vystavuje dítě stresu už déle než rok a půl.

Co si o tom myslí sama Nikolka? S kým a kde by chtěla být? A kam bude muset podle konečného rozhodnutí soudu? Na co na všechno se bere zřetel při tak těžkém rozhodování, a na co naopak ne?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované