Hlavní obsah

Babiš: Faltýnek musí vysvětlit svůj „diář“. Píše se v něm i o AB

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek byl pro Andreje Babiše těžko nahraditelným spolupracovníkem.

Reklama

Předseda vlády Andrej Babiš Seznam Zprávám řekl, že nevysvětlí-li šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek své poznámky o propojení politiky a byznysu, klíčový muž hnutí padne.

Článek

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš vyzval předsedu poslaneckého klubu svého hnutí Jaroslava Faltýnka, aby vysvětlil okolnosti osobních záznamů, které získaly a postupně zveřejňují Seznam Zprávy.

V souboru volně vložených listů, jež redakce v minulých měsících získala, jsou Faltýnkovy vlastnoruční poznámky k obchodům, veřejným zakázkám či lobbingu za dotace, které druhý muž hnutí ANO v minulosti řešil.

Seznam Zprávy už z poznámek popsaly, jak se Jaroslav Faltýnek pokoušel u představitelů Ministerstva školství získat dotace pro svého souseda z Prostějova a sportovního bosse Miroslava Černoška, anebo jak si zaznamenal postup při vzniku firmy, jejíž akcie chtěl s největší pravděpodobností skrytě vlastnit.

Andrej Babiš v reakci na už popsané případy dlouholetého spolupracovníka z hnutí ANO i z Agrofertu uvedl, že „neví, o jaké zakázky přesně jde“.

„Pan Faltýnek ode mě neměl žádný mandát k jednání ve věcech, které nastiňujete, nic o tom nevím, nikdy jsem o tom neslyšel a musí to vysvětlit,“ uvedl premiér na dotaz Seznam Zpráv.

Naznačil také, že věc může mít pro předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO důsledky. „Pokud udělal nějakou věc, kterou nebude schopen vysvětlit, platí u něj jako u kohokoliv v hnutí princip padni komu padni,“ napsal Babiš redakci.

Jaroslav Faltýnek se v minulosti objevil v několika situacích vzbuzujících podezření. Jde například o jeho angažmá v kauze tendru na dálniční mýtné, kdy byl předseda poslaneckého klubu přistižen v hotelové restauraci v kontaktu s předsedou Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem, který má rozhodovat nezávisle na politicích. Poslední kauzou pak byla tajná schůzka s ministrem zdravotnictví a dalšími lidmi v restauraci na pražském Vyšehradě, která měla být kvůli koronavirovým opatřením uzavřena.

Z obou kauz Faltýnek vyvázl, ve druhém ze jmenovaných případů se Andrej Babiš spokojil s tím, že se jeho spolupracovník vzdá postu 1. místopředsedy hnutí ANO, přičemž vlivný post předsedy poslaneckého klubu mu zůstane.

Nyní z Babišova vyjádření vyplynulo, že Faltýnkův „diář“ může ohrozit obraz hnutí ANO, jak ho Babiš voličům předkládá.

„Hnutí jsem postavil na transparentnosti a principech boje proti korupci a v případě, že by je kdokoliv porušil, nemáme dál co řešit a musí odejít. A je jedno, jak se jmenuje nebo na jaké je pozici,“ dodal Babiš ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Babiš v diáři

Andrej Babiš je s děním o Faltýnkových zápiscích obeznámen už několik dní. S dotazy, které redakce kvůli „diáři“ zaslala Jaroslavu Faltýnkovi 25. března, pracuje mediální tým ANO už od následujícího dne.

V ten samý den (pátek 26. března) navíc reportérka Seznam Zpráv dostihla šéfa ANO před Sněmovnou, kde se ho na Faltýnkův diář ptala. Babiš tehdy před 12 dny uvedl, že se předsedy poslaneckého klubu na věc zeptá.

Na jméno Andreje Babiše narazila redakce ve Faltýnkových poznámkách hned na několika místech. Například u toho, když se na jaře roku 2016 řešilo, kdo povede největší městskou společnost v republice – pražský dopravní podnik.

Faltýnek si v poznámkách šifru pro svého šéfa – AB – poznačil v „diáři“, například když řešil odvolání tehdejšího šéfa Jaroslava Ďuriše a jeho nástupce Martina Gillara.

Faltýnek si tehdy poznamenal, že věc potřebuje probrat s šéfem ANO. „AB – odvolat Ďuriše hned?? Nebo červen?“ zapsal si.

Články o tom, jak se Jaroslav Faltýnek zajímal o pražskou politiku a dění v pražském dopravním podniku, přinesou Seznam Zprávy v nejbližších dnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované