Hlavní obsah

Babiš je nebezpečnější než Mečiar. Tajně financoval SMER a měl za to výhody, říká novinář

Andrej Babiš je daleko silnější, vlivnější a nebezpečnější, než byl Mečiar, říká ve Výzvě Seznamu novinář Vagovič.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Slovenská kauza Gorila a nově uniklé nahrávky dopadají i na českého premiéra. Údajně měl posílat finanční dar straně SMER Roberta Fica. Slovenský investigativní novinář Marek Vagovič v této souvislosti dokonce mluví o černých penězích pro stranu. A právě Marek Vagovič, investigativní novinář webu Aktuality.sk je naším hostem.

Článek

Vy se kauze dlouhodobě věnujete. Bude mít teď Andrej Babiš podle vás problém? Jak je pro něj ta kauza závažná?

Já už jsem upozornil na to, že Andrej Babiš měl odevzdat straně SMER sponzorský dar někdy v roce 2012. Ta kauza byla výrazně medializovaná na Slovensku, následně v českých médiích. Od té události je to sedm roků a nevím o tom, že by mu to nějakým způsobem uškodilo. Andrej Babiš popírá, že by odevzdal SMERu v minulosti nějaký sponzorský dar. Ale faktem je, že více politiků SMERu mi to potvrdilo. Já jsem zveřejnil, že o tom jeho daru se bavili na předsednictvu strany, že ty peníze jednoduše měl poslat. Akorát ty peníze nedorazily a tohle se vlastně řešilo na tom předsednictvu. A důsledkem toho bylo, že Robert Fico později vyřadil z kandidátky několik lidí blízkých tehdejšímu pokladníkovi Fedoru Flašíkovi, který si měl nechat sponzorský dar od Andreje Babiše. Proto se to neobjevilo v účetnictví strany.

Ta kauza se vrací zpátky díky uniklým nahrávkám. Proč podle vás musely přijít až tyto nahrávky, aby se to znovu vrátilo do hry? Protože předtím celkem vyšuměla. Co je na těch nahrávkách tak zásadního?

No, protože předtím to bylo jen v rovině, že to napsal nějaký novinář. Vycházeli jsme tehdy ze svědectví členů SMERu, kteří to částečně potvrdili, někdo to popíral. Andrej Babiš to také popíral. Nebyl o tom jednoznačný důkaz. Jenomže ta nahrávka Gorily dnes potvrzuje, že Robert Fico se tam baví s Jaroslavem Haščákem z finanční skupiny Penta. A je to o tom, že Fedor Flašík měl sehnat nějakých 250 milionů korun pro stranu od utajených sponzorů. S tím, že část těchto peněz si nechal. Tím pádem se to znovu vrací do hry. Už to říká Robert Fico. Už to není tvrzení novináře, on sám na té nahrávce přiznává, že SMER byl financovaný utajeným způsobem. Mluví tam o tom, že ty peníze si někdo nechal. No a když se to spojí s tím, co bylo zveřejněné v souvislosti s Babišem, tak to dává reálný kontext a obraz. A působí to o mnoho důvěryhodněji, než když to říkali novináři.

60 milionů eur úleva pro Babišovy firmy

A ten reálný kontext a obraz je to, že Andrej Babiš měl ovlivňovat slovenskou politiku?

Nevím, jestli ji přímo ovlivňoval ještě před tím, než začal komunikovat s Robertem Ficem. To bylo někdy v roce 2006, ale předpokládám, že když někdo dává velký objem peněz do politické strany, tak doufá, že bude mít nějaký vliv. Já jsem zdokumentoval ve více článcích, že Andrej Babiš má svoje lidi i ve slovenské politice. Byli to i poslanci SMERu. Maroš Ondrok, Pavol Pavlis, Ivan Varga. Právě Ivan Varga je ten, který mi potvrdil, že se na tom předsednictvu bavili o sponzorském daru Andreje Babiše, který nedorazil do účetnictví strany. A tady je třeba připomenout starou známou věc, že Andrej Babiš, respektive některý z poslanců SMERu, i z těch, které jsem jmenoval, pomáhali Babišovi v získání té dotace pro Duslo Šaľa, která byla 60 milionů. Vlastně to byli jeho koně, kteří se snažili ten jeho vliv nějakým způsobem prosadit i ve slovenské politice. Připravit mu nějaké úlevy a dotace od státu.

Já právě zmíním ten jeden konkrétní příklad, který se skloňuje i u nás v Česku. Mluví se o tom, že díky finanční injekci SMERu v létě 2014 Ficův kabinet v tichosti schválil daňovou úlevu ve výši 58 milionů eur pro Babišovu slovenskou chemičku Duslo.

Nevím, jestli to byla jeho hlavní motivace, ale předpokládám, že si tu chtěl podchytit nějaké lidi v slovenské politice. A SMER byl perspektivní strana v roce 2006, protože tehdy sestavovali první vládu. Takže mělo to svůj význam. Já jsem zjistil i to, že Andrej Babiš měl svého koně Mariána Čakajdu ze Správy státních hmotných rezerv. Takových příkladů je samozřejmě víc. Předpokládám, že když oligarcha vkládá tak velký objem peněz do politické strany, tak to nedělá nezištně, ale očekává za to nějaké protislužby. Nakonec jsou i jiní sponzoři, kteří vložili do SMERu velké objemy peněz a později se jim to vrátilo v podobě státních zakázek, když se SMER dostal k moci, tak měli svoje lidi na kandidátce a podobně. Takže myslím si, že to uvažování premiéra Babiše mohlo být velmi podobné.

Jenom dodejme pro úplnost, že druhá strana tedy odmítá toto tvrzení, že by k něčemu podobnému došlo. Vy jste řekl, že Fico prodal zemi oligarchům. Byl i dnešní český premiér Andrej Babiš jedním z těch oligarchů, kterým Robert Fico prodal zemi?

Vycházím čistě z té dotace, kterou dostalo Duslo Šaľa. Byla řádově vyšší než peníze, které měl Andrej Babiš vložit do SMERu. Mluvilo se tehdy o tom, že to bylo 60 milionů korun. U dotace mluvím o částce téměř 60 milionů eur. Prodal, neprodal. Tento jeden příklad by mohl nasvědčovat, že tam v tom byl nějakým způsobem Andrej Babiš zainteresovaný, ale zároveň je třeba říct, že všichni ostatní oligarchové a utajení sponzoři získali od státu zakázky o dost vyšším objemu. Jestli se Andrej Babiš na tom prodeji země oligarchům podílel, tak to bylo v menší míře. To je ale irelevantní. Důležité je, jestli za to získal nějakou protihodnotu, a víme, že získal.

Jak právě dlouho tu kauzu sledujete, mluvil byste přímo o tom, že to byla korupce ze strany Andreje Babiše? Nebo takovéto slovo podle vás je ještě příliš silné na to, jaké důkazy nebo jaké informace k tomu případu máme?

Nemáme o tom přímý důkaz. Opravdu jsou to tvrzení lidí z prostředí SMERu, kteří potvrdili, že se o tom daru bavili, že ty peníze nedorazily a že Andrej Babiš je dal, ale Fedor Flašík si je měl nechat. Je to v této rovině. Nemáme na to nějaký jiný typ důkazu, listinu, něco podobného. Takže těžko mluvit přímo o korupci.

Kdyby to tak bylo, tak si myslím, že by se tím už zabývaly orgány činné v trestním řízení. Takže vycházíme jen z toho, co bylo řečeno, a ze zjištění novinářů. V tomto smyslu těžko to přímo definovat.

Vztah Babiše k StB a jeho slovenská minulost

Jak je Andrej Babiš vlastně v současné době na Slovensku vnímán? Jak Slováci sledují tady tu jeho českou kariéru?

Myslím, že okrajově. Samozřejmě, že jsme registrovali, když byly velké protesty proti Andreji Babišovi. Nějaké základní informace lidé o české politice, o jeho podnikání i o tom, kdo je Andrej Babiš, mají. Nakonec slovenská média o tom napsala mnoho článků, i v souvislosti s jeho estébáckou minulostí, kterou jsme velmi intenzivně řešili. Já jsem se snažil odkrýt jeho blízké spolupracovníky ve vztahu k StB. Zjistil jsem, že v jeho bezprostředním okolí je několik lidí, jeho bývalých spolupracovníků, kteří spolupracovali s StB. To bylo velké téma, které tu rezonovalo, byl tu soud s Andrejem Babišem, pokud jde o jeho minulost. No a co se týká těch byznysových aktivit a sponzorství SMERu, to v podstatě vyšumělo. To bylo téma v roce 2012. Dnes se to vrací do éteru i díky českým médiím, která se zajímají o Andreje Babiše, jeho dary a vztah k SMERu a k Robertovi Ficovi.

Ve velkém příliš tyto informace před lety v České republice nerozonovaly.

Ano. Věnovali se tomu asi investigativci. Nebylo to až takové téma. Myslím si, že to je vcelku logické. Andrej Babiš tehdy nebyl v pozici, ve které je dnes. Dnes je českým premiérem, který byl někde úplně jinde. Svoji politickou kariéru v podstatě jenom rozbíhal. Takže je pochopitelné, že to až tak nerezonovalo. U nás byla situace taková, že SMER byl neohrozitelný. V roce 2012 měl silnou pozici. Informace, které jsem zveřejnil, přebrala část médií, ale také to poměrně rychle vyšlo do ztracena. Robert Fico to rychle odmítl a tu kauzu udusil už v zárodku, aby se tomu nikdo nevěnoval. Teď se mu to znova vrací. A to jako Gorila, kdy vlastně zničila tzv. starou pravici a SDKÚ. Robert Fico vždy tvrdil, že jeho se to netýká, že to je kauza Dzurindovy vlády. No tak tím, že dnes jsou všichni aktéři mimo politiku s výjimkou SMERu a Fica a možná Bély Bugára, no tak dnes je to jeho kauza a vrací se mu to i přes sponzorské dary i Andreje Babiše.

Myslíte si, že Andrej Babiš takto mohl svými penězi tlačit jen na SMER anebo mohl ovlivňovat i jiné politické strany na Slovensku?

Otázka je, zda ty peníze dával on sám iniciativně nebo ho někdo o to požádal. V zásadě je to irelevantní. Důležité je, že ty peníze všechny nedorazily. Předpokládám, že jestli je posílal, tak neměl zájem na tom, aby byl zviditelněný, aby to bylo v oficiálním účetnictví. Tito velcí sponzoři a oligarchové fungovali jiným způsobem.

Na to jsem se právě chtěla zeptat. Jestli se to nedá prostě skrýt pod kolonku sponzorský dar politické straně, na čemž by nebylo třeba asi úplně tak něco špatného.

No dary jsou evidované pod nějakými konkrétními jmény, firmami atd. Nic takového v tom účetnictví není. Já předpokládám, že jestli nějaké peníze daroval a nedorazily, tak se to mělo skrýt v tom pravém účetnictví. Robert Fico to sám říká na té nahrávce Gorila z roku 2006, kde uvádí, že Fedor Flašík sehnal 250 milionů, část si nechal. Takže z toho logicky vyplývá, že ty Babišovy peníze, že na to by nedostal žádný doklad, samozřejmě.

Jestli sponzoroval nebo se snažil ovlivňovat jiné strany, na to nemám důkaz. Ale vím, že se pokoušel lobbovat u různých poslanců v parlamentu, snažil se nějakým způsobem měnit zákony, které by mu pomáhaly v jeho podnikání. Ale nějaká přímá souvislost, že by někoho dotoval, sponzoroval, aby mu pomohl změnit zákon, tam neexistuje. To opravdu vnímám jako běžný lobbing, pokus velkého oligarchy získat si kontakty napříč politickým spektrem. Ale průkazné, na základě tvrzení poslanců, jsme měli jen to, že měl dát peníze SMERu.

Víte ten důvod, proč všechny peníze SMERu nakonec nedorazily? Proč tu část vlastně si ten, který je převzal, nechal?

Fedor Flašík si podle Roberta Fica jednoduše tu část peněz nechal, že si jakoby vyúčtoval, jako nějakou protihodnotu z minulosti, kdy odpracoval na tom SMERu velkou část kampaně. Zřejmě měl pocit, že z toho neprofitoval, respektive nedostal ten svůj podíl. Takže si pravděpodobně nechal část těch peněz, ale to je jen spekulace. Myslím si, že to není daleko od pravdy. Takže jednoduše si to nějakým způsobem vykompenzoval.

Jak očekáváte, že se kauza bude vyvíjet teď dál? Bude mít silnější, větší dohru, právě s tím, že jsou tady ty nahrávky, které jsou silnějším důkazem, jak vy jste říkal, než to, co jste psal vy? Že se to vlastně navaluje dál?

Určitě ano. Protože když byl zveřejněn spis Gorila v roce 2011 na internetu, tak to byly jen tzv. analytické přepisy rozhovorů z toho konspiračního bytu Penty, kde se měl Haščák potkávat s různými podnikateli, ministry, politiky. Nahrávka je teď konkrétní a explicitní. Ukazuje se, že ten analytický přepis nebyl úplně doslovný a vypadla z něj i tato informace o sponzorských darech. Tohle je nová věc, ale je to podle mě poměrně závažný důkaz, který by měla policie seriózně prověřit.

Vy jste Andreje Babiše dokonce nazval Mečiarem české politiky. Proč jste použil takovéto srovnání, co vás k tomu vedlo?

V tom smyslu, že opravdu i Mečiar začal velmi podobným způsobem. Používal podobný slovník, pořád mluvil o nějakém pocitu ohrožení, že se na něj pomalu chystají nějaké atentáty, že všechno je na objednávku a existují různí lidé, kteří mu přitěžují. Mečiar samozřejmě ovládal bezpečnostní složky, jeho lidé ovládali privatizační procesy, měli velmi velkou ekonomickou i politickou moc. Andrej Babiš je v tomto smyslu ještě nebezpečnější. Protože jednak sám disponuje obrovským majetkem a penězi, má svoje média, tohle si Mečiar budoval až postupně, takže Andrej Babiš dosáhl vyššího levelu, ale jsou tam určité styčné a podobné body, co se týká ovládnutí politiky různými způsoby. A v tomhle opravdu si myslím, že ten jejich vývoj je vcelku podobný, akorát že Andrej Babiš je daleko silnější, vlivnější a nebezpečnější, než byl Mečiar.

Slovenský investigativní novinář Marek Vagovič byl naším hostem. Děkujeme za rozhovor a zdravíme.

Děkuji a na shledanou.

Reklama

Doporučované