Hlavní obsah
Online

Česko má první případ podezření na úmrtí po vakcíně proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vláda bude ve čtvrtek jednat o cílených opatřeních v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, které jsou nyní covidem nejvíce postiženy.

- Na Trutnovsku byla na začátku ledna tzv. britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku ve 45 procentech.

- Laboratoře v úterý odhalily 10 165 nově nakažených. Nad deset tisíc vzrostl počet nově nakažených poprvé od 13. ledna. Reprodukční číslo R mírně pokleslo na hodnotu 1,024. Protiepidemický systém PES už čtvrtý den v řadě ukazuje hodnotu 71 bodů, čili čtvrtý stupeň.

- Premiér Andrej Babiš se svým expertním týmem ve středu odletěl do Srbska na výzvědy o jejich zkušenostech s ruskou vakcínou Sputnik V nebo s bojem proti pandemii.

  • Česko má první případ podezření na úmrtí po vakcíně proti covidu

    Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dnes přijal hlášení o úmrtí člověka, které mohlo souviset s vakcínou proti covidu-19. Senior byl v terminálním stadiu jiného onemocnění. V České televizi to dnes řekla ředitelka SÚKL Irena Storová. Úřad nyní bude podezření na možný nežádoucí účinek zkoumat.

    Senior dostal první dávku očkování 9. ledna. O jaký typ vakcíny šlo, Storová neuvedla. V té době byla v Česku k dispozici jen očkovací látka od firem Pfizer a BioNTech.

    Ústav dostal od začátku očkování proti novému koronaviru zatím kolem 530 hlášení o možném nežádoucím účinku vakcíny. Podle ředitelky SÚKL to odpovídá předem očekávanému počtu.

  • Blatný: Do nemocnice v Chebu nastoupí dva vojenští lékaři

  • Kompenzace nejsou vázané na nouzový stav, tvrdí Ministerstvo průmyslu

    Budou-li omezení podnikání pokračovat, a to nezávisle na nouzovém stavu, dá se podle Ministerstva průmyslu a obchodu předpokládat, že podnikatelé budou mít nadále nárok na kompenzace. Příspěvky z dotačních titulů Covid pro firmy a živnostníky se vyplácejí na základě mimořádných opatření vlády. Resort počítá s tím, že místo dosavadní zhruba desítky specifických programů bude fungovat jeden plošný spolu s Antivirem a kompenzačním bonusem. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

  • Praha 4 sleví nájemcům nebytových prostor až 50 procent nájmu

    Podnikatelé a nájemci nebytových prostor ve správě Prahy 4, kterým znemožnila opatření proti covidu podnikat, mohou požádat městskou část o slevu na nájemném. Vedení Prahy 4 už v lednu rozhodlo, že nebude v letošním roce zvedat nájemné v nebytových prostorech. Nyní schválená sleva se týká zaplacení nájemného za prosinec 2020 a leden a únor 2021. Majitelé podniků nesmí mít dluh na nájemném nebo být v soudním sporu či výpovědní lhůtě. Zároveň musí prokázat, že kvůli opatřením nemohou podnikat.

    „Pokračuje nepříznivé období pro podnikatele, kteří již loni vyčerpali své rezervy a někteří nemají z čeho brát. Touto cestou se snažíme pomoci v těžkých měsících, aby mohli své podniky opět otevřít, až to situace dovolí,“ uvedl místostarosta Michal Hroza (TOP 09).

  • Do srpna naočkujeme 7 milionů lidí, říká Blatný

    Vakcinace by měla zrychlit v dubnu, kdy se mají do ČR dostat miliony dávek, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný serveru iROZHLAS.cz. Do té doby bude podle něj dávek dost jen pro naočkování odhadem 400 000 lidí. Očkovat se v ČR začalo loni 27. prosince. Zdravotníci do úterního večera aplikovali 382 416 dávek vakcíny, druhou zatím dostalo 116 622 lidí. Výrobci k dnešku dodali do Česka 489 575 až 577 130 dávek vakcíny, rozptyl je způsoben tím, že z lahvičky od firem Pfizer/BioNTech lze získat pět až šest dávek. Záměrem je podle Blatného to, aby bylo v létě v Česku proočkováno 60 až 70 procent populace.

  • Babiš: Nejpostiženější okresy měli hygienici řešit jako v Litovli

    Hygienici měli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) šíření epidemie koronaviru na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku už dávno řešit modelem, jaký použili loni v Litovli na Olomoucku. Odpověděl tak při návštěvě srbského Bělehradu na dotaz novinářů k opatřením, která má ve čtvrtek pro Karlovarský a Královéhradecký kraj přijmout vláda. Litovel a přilehlé obce, kde žije na 24 000 lidí, byla loni uzavřena od 16. do 30. března.

  • Babiš: Odpůrci nouzového stavu budou zodpovědní za smrt lidí

    Kdo ve čtvrtek nebude v Poslanecké sněmovně hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zodpovědný za smrt svých spoluobčanů. Babiš to dnes řekl novinářům při návštěvě Srbska. Kritizoval v té souvislosti to, že opozice na jednání o prodloužení nouzového stavu přináší rozpočtová témata. Kabinet žádá Sněmovnu, aby nouzový stav mohl pokračovat i po 14. únoru, podporu dosud nemá.

    „Pokud někdo zítra (ve čtvrtek) neschválí nouzový stav, tak bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. Pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko,“ uvedl Babiš.

  • Každý desátý požárník už hasí epidemii covidu-19

    Desetina profesionálních hasičů v Česku je nasazená na pomoc se zvládáním epidemie nemoci covid-19. 1026 z více než 10 000 příslušníků hasičského sboru pomáhá nemocnicím, sociálním službám, ale i třeba krematoriím. V tiskové zprávě to oznámil Rudolf Kramář z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Kapacity hasičů pro zajišťování ostatních úkolů jsou podle něj zatím dostatečné. Hasiči však kvůli tomu musejí omezovat počet směn nebo počty sloužících hasičů. Vedení sboru pomoc postupně navyšuje. Například ke 20. lednu bylo na pomoc nasazeno 951 hasičů.

  • Imunolog Hel: S britskou mutací jsme prohráli, připravme se na jihoafrickou

    Imunolog Zdeněk Hel z iniciativy Sníh varuje před jihoafrickou mutací koronaviru. Na britskou variantu se podle něj Česká republika připravit nezvládla. „Potřebujeme jasný plán, navýšení kapacit testování, bezplatné a bezbolestné testování pro všechny občany, důkladné monitorování virových variant, účinné trasování, incentivy, zvýšení nemocenské, podporu sociálně slabých skupin, a především zlepšení komunikace se společností,“ uvedl Hel na Twitteru.

  • Hejtman Grolich: Jihomoravský kraj dá studentům peníze, které jim dluží stát

    Jihomoravský kraj vyplatí 11,5 milionu korun na odměny studentům, kteří pomáhali kvůli covidu-19 v nemocnicích loni od října do prosince. Novinářům to dnes řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj by měl peníze poslat stát, kterému to ale trvá. Kraj tedy poskytne peníze ze svého rozpočtu a počká si na ně od státu.

    Studenti pracovali v zařízeních v rámci pracovních příkazů. Pracovní povinnost vyhlášená usnesením vlády se týkala středních škol, vyšších odborných zdravotnických škol a vysokých škol. „Vyplácení peněžních náhrad se bude týkat 508 studentů,“ uvedl mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala.

  • Ministerstvo: Školy mohou zůstat zavřené i bez nouzového stavu

    Ministerstvo školství předpokládá, že pokud by Sněmovna dále neprodloužila nouzový stav, mohly by školy zůstat zavřené podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Vyplývá to z odpovědi tiskového oddělení ministerstva na dotaz ČTK. Sněmovna bude o nouzovém stavu rozhodovat ve čtvrtek. Kabinet by chtěl jeho prodloužení o měsíc, jinak by skončil v neděli 14. února.

  • Sněmovna by mohla projednat bonus při karanténě před nouzovým stavem

    Sněmovna by mohla ve čtvrtek ještě před debatou o prodloužení nouzového stavu projednat vládní předlohy o příspěvku lidem v covidové karanténě nebo izolaci a o zapisování přestupků proti krizovému zákonu do jejich registru. Postup navrhne předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), řekl dnes novinářům. Přednostní projednání dvojice předloh pokládá Vondráček za logičtější. Vláda požádala o jejich schválení zrychleně ve stavu legislativní nouze. Sněmovna může návrh programu schůze, na němž je zatím jen vládní žádost o sněmovní souhlas s prodloužením nouzového stavu, upravit, připomněl předseda dolní komory.

  • Brno zaznamenalo až 50 procent vzorků s britskou mutací

    „Od 12. ledna evidují pracovníci v laboratořích Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně postupný nárůst britské mutace mezi covid pozitivními vzorky. Zatímco od 12. 1. do 31. 1. to bylo 7–8 procent z celkového počtu testovaných (12 tisíc vzorků z PCR testů), v prvním únorovém týdnu toto procento vzrostlo až na 50 procent u vzorků z Brna a okolí a 35 procent z Kroměřížska. Většina vzorků s britskou mutací obsahuje vyšší virovou náloží než u ‚klasických‘ covidových vzorků (u tzv. majoritního typu D614G),“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

  • Lanovka pojede pro pěší, lyžaře potáhne rolba, plánuje lyžařský areál

    Největší lyžařský areál v Pardubickém kraji v Dolní Moravě na Orlickoústecku se rozhodl už nečekat na uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru. Ve čtvrtek opět spustí lanovou dráhu Sněžník, kterou budou moci využívat pěší turisté, běžkaři nebo zájemci o túry na sněžnicích či skialpech. Otevřené budou od pátku i sjezdovky, kam lyžaře vytáhne rolba, řekl ČTK marketingový manažer střediska Tomáš Drápal. Podle něj středisko žádné právní předpisy neporuší.

    „Nevíme, jak dál, není možné už tuto situaci ekonomicky přežít. Donutilo nás to hledat všechny možné cesty k tomu, abychom ji vyřešili,“ uvedl Drápal.

  • Testy odhalily britskou mutaci u třetiny vzorků na Kroměřížsku

    V okrese Kroměříž byla u 34 procent vyšetřovaných vzorků potvrzena takzvaná britská mutace koronaviru. Hygienici předpokládají, že situace v dalších okresech Zlínského kraje je obdobná. K dnešnímu dni však neevidují žádný potvrzený případ britské mutace u zdravotnického personálu ani v sociálních službách, řekla dnes ČTK Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

    „Ve Zlínském kraji byla podrobně mapována situace v okrese Kroměříž, kde z vyšetřovaných pozitivních vzorků SARS-CoV-2 bylo 34 procent s potvrzenou britskou mutací,“ uvedla Ševčíková.

  • V Hatích začalo fungovat mobilní testovací místo pro pendlery

    Zřídilo jej město Znojmo ve spolupráci se Společností Podané ruce. V provozu bude tři dny v týdnu, kapacita se však může i zvýšit, řekl na místě novinářům starosta Znojma Jakub Malačka (ČSSD). Počínaje dneškem začala platit nová pravidla pro lidi, kteří do Rakouska pravidelně dojíždějí. Testovací místo je na parkovišti u muzea Terra Technica. „Bude sloužit jen a jen k užitku, svědčí o tom i to, že termíny, které Společnost Podané ruce vypsala na internet, jsou už vybrané,“ uvedl starosta.

  • Hejtman naznačil omezení pohybu lidí na Chebsku a Sokolovsku

    Na Chebsku a Sokolovsku může kvůli covidu-19 dojít k omezení pohybu lidí na nejnižší možnou míru. Například do jiného okresu by mohli jezdit jen za prací, vyplývá z informací, které ČTK poskytl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). O zpřísnění opatření v kraji rozhodne ve čtvrtek vláda. Mělo by jít i o dohled nad používáním ochranných pomůcek, dodal Kulhánek.

    „Rámcově by mělo jít o intenzivní používání a vymáhání ochranných osobních pomůcek, ať už ve veřejném prostoru, v MHD, budovách, obchodech, nebo zaměstnání. Je to omezení kontaktů mezi lidmi na nejnižší možnou úroveň a omezení mobility. To se ale nebude týkat dojezdu do zaměstnání, zajištění základních životních potřeb, případně návštěvy zdravotnických zařízení,“ uvedl Kulhánek.

  • V Plzeňském kraji přibylo nejvíc pozitivních testů od října

    V Plzeňském kraji přibylo v úterý 842 případů koronaviru, to je zhruba o 200 případů více než předchozí úterý a nejvyšší denní nárůst od konce října. Na hranicích s Německem se v posledních dnech pravidelně testuje velké množství pendlerů. Dosud nejvyšší denní přírůstek byl loni 22. října, kdy bylo zjištěno 1 003 nových případů. Od začátku pandemie loni na jaře se nakazilo v regionu 56 551 lidí, nyní je 7 079 aktivních případů, což je nejvíc od vrcholu podzimní vlny pandemie.

  • Vláda použije zákon o veřejném zdraví, pokud neprojde nouzový stav

    Na nouzový stav je navázána většina klíčových opatření proti covidu-19. Pokud by skončil, chce Hamáček udělat maximum pro to, aby se minimalizovaly dopady. Ministerstvo zdravotnictví by podle Hamáčka přesunulo všechna koronavirová opatření, u kterých to lze, pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví. Připomněl ale, že některá obdobná rozhodnutí rušily loni soudy s tím, že závažná omezení základních práv lze vyhlašovat jen krizovými opatřeními v nouzovém stavu.

    „Můžu garantovat, že každé (nařízení) bude předmětem soudního přezkumu a některá z nich mohou být zrušena,“ řekl Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu.

Reklama

Hlavní zprávy