Hlavní obsah

Babiš se Kalouskovi omlouvat nemusí. Spor se vrací na začátek

Video: Ty ožralo, zloději zlodějský, řekl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš bývalému poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud zrušil rozsudek, podle něhož se premiér Andrej Babiš měl omluvit bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi.

Článek

Soudní pře mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a bývalým poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem bude mít další pokračování.

Odvolací soud podle zjištění Seznam Zpráv zrušil rozsudek, podle něhož se Babiš musel Kalouskovi omlouvat za to, že se v červenci 2018 během schůze Poslanecké sněmovny, kterou přenášela živě televize, dopustil vůči němu slovního útoku.

Při projevu mimo jiné o Miroslavu Kalouskovi řekl větu, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Miroslav Kalousek, který dříve na ministerstvu působil jako náměstek, kvůli tomuto výroku poté podal žalobu. Soudkyně Simona Kačerová z Okresního soudu Praha-západ loni v polovině září rozhodla, že se má Babiš za tento výrok omluvit.

Jenže Krajský soud v Praze - jak vyplývá z justiční databáze - ve čtvrtek v neveřejném jednání tento rozsudek zrušil. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ uvádí se v databázi.

Další podrobnosti nejsou známy. Odvolací soud musí nejprve písemné znění rozsudku zpracovat.

„Aktuálně je připravováno písemné vyhotovení rozhodnutí, které bude doručeno účastníkům řízení. Dokud se tak nestane, nebudeme se k dané věci více vyjadřovat,“ uvedla mluvčí pražského krajského soudu Hana Černá.

Kalousek řekl, že verdikt ještě nedostal a proto ho nemůže komentovat. A stejně se vyjádřil tak Babišův advokát Jiří Urbánek.

Sám Babiš říká, že se nechal vyprovokovat. U soudu tvrdil, že informace ke zmíněnému výroku čerpal z veřejně dostupných zdrojů. Použil je prý jako nadsázku, kterou chtěl upozornit na politickou odpovědnost svého politického rivala. A Babiš se bránil také tím, že poslanec TOP 09 na jeho útok mohl bezprostředně reagovat.

Jenže soudkyně Kačerová, která se případem bude nyní zabývat znovu, loni došla k závěru, že premiér překročil hranici parlamentní přestřelky.

„Žalovaný měl v úmyslu žalobce poškodit, urazit a zneužil k tomu půdu Poslanecké sněmovny,“ uvedla Kačerová. „Nezvládl své emoce a dopustil se zcela osobního útoku na žalobce (Miroslava Kalouska). Šlo o jakési osobní vyřizování účtů,“ napsala také soudkyně.

Výroky zazněly během bouřlivé debaty poslanců v nočních hodinách. Podle soudu tak mohl být premiér Babiš unaven, ale i tak soudkyně uvedla, že od nejvyšších státních představitelů je možné požadovat, aby své chování více kontrolovali a ovládali se.

Rozsudek také konstatuje, že Babišovi se nepodařila prokázat pravdivost výroku, že Kalousek „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Podle Okresního soudu Praha-západ Babiš měl nejprve informace u Kalouska ověřit, než zmíněný výrok pronesl. Případně zveřejnit jeho stanovisko.

Teď se však tento soud bude muset řídit tím, co napíše v rozhodnutí odvolací, Krajský soud v Praze.

Reklama

Doporučované