Hlavní obsah

Babiš se v pondělí sejde s řediteli největších českých bank

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš se má v pondělí sejít s řediteli největších českých bank a dalšími zástupci bankovního sektoru. Jednat budou o situaci ohledně možného zavedení sektorové daně pro banky.

Článek

Pondělní setkání redakci Seznam Zpráv potvrdily tři zdroje z bankovního prostředí. Mluvčí jednotlivých bank – na schůzku s premiérem se vydá například šéf České spořitelny, banky s největším počtem klientů – ale oficiální dotazy na schůzku u premiéra nechali bez komentáře. Andrej Babiš na otázku zaslanou SMS ohledně pondělní schůzky přímo neodpověděl.

Schůzka se uskuteční týden poté, co se téma sektorové daně opět vrátilo viditelně do hry. V neděli Česká televize uvedla, že Babiš v rozhovoru zavedení daně připustil.

Sociální demokraté, kteří bankovní daň prosazují, premiéra za údajnou podporu návrhu pochválili. „Oněch 14 miliard, které bychom mohli zdaněním bank získat, by vláda mohla využít dál. Například na podporu seniorů a rodin s malými dětmi,“ stálo ve tweetu oficiálního účtu ČSSD.

Na vyjádření v pondělí prudce reagovaly i akcie bank obchodovaných na pražské burze. Bankovní tituly Erste, Komerční banka a Moneta odepisovaly během dne téměř až deset procent.

Poslechněte si, jak prudce reagovaly akcie bank (komentář ekonoma Lukáše Kovandy):

Komentář k burzovnímu dění po zveřejnění zpráv o bankovní dani v Česku.Video: Silvie Friedmannová, AP, Reuters, Seznam Zprávy

Jenže premiér následně pro Lidové noviny popřel, že by bankovní daň v rozhovoru pro ČT podpořil. „Řekl jsem, že na bankovní daň mám stále stejný názor, že to banky přenesou na občany, firmy, ohrozí to likviditu, cenu hypoték – zkrátka že my sektorové daně nechceme,“ citovaly Lidové noviny Babiše.

Akcie bank pak po tomto výroku částečně smazaly pondělní ztráty.

ČSSD navrhuje dvojí možnost sektorového zdanění. Buď progresivní zdanění 0,05 až 0,3 procenta z hodnoty spravovaných aktiv. To by pro největší banky znamenalo odvody v řádech nižších jednotek miliard korun ročně. Druhou variantou je navýšení firemní daně z příjmu z 19 na 25 procent. Sociální demokraté očekávají, že by bankovní daň měla vynést okolo 14 miliard korun ročně.

To je podle analýzy Patria.cz přibližně 15 procent sektorového čistého zisku za loňský rok.

Reklama

Doporučované