Hlavní obsah

Babiš si udržuje spící firmu, poslal jí na ozdravení miliony

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš nevysvětlil, proč si společnost AGABSY vydržuje.

Reklama

Je to jediná česká firma, kterou premiér Andrej Babiš nepřevedl do svěřenských fondů a figuruje v ní stále jako přímý akcionář. Jaký je účel společnosti AGABSY, ale Babiš nikdy nevysvětlil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nemá žádné zaměstnance, kromě peněz na účtu nevykazuje žádný majetek a každoročně vykazuje provozní i finanční ztrátu. Přesto premiérovi Andreji Babišovi coby jedinému akcionáři společnosti AGABSY záleží na tom, aby tato firma dál fungovala.

Podle účetní závěrky společnosti za loňský rok, kterou firma založila 9. září do sbírky listin, Babiš poslal na účet firmy více než pět milionů korun.

„Dne 22. prosince 2020 poskytl jediný akcionář dobrovolný příplatek mimo základní kapitál společnosti ve výši 5 500 tis. Kč,“ stojí v závěrce.

Díky této finanční injekci se vlastní kapitál AGABSY dostal ze záporné do kladné hodnoty. Firma se tak kromě jiného vyhnula možnému riziku, že by na sebe měla podat insolvenční návrh kvůli hrozícímu úpadku.

Babiš pravý účel této firmy nikdy nevysvětlil. Na dotaz Seznam Zpráv, proč si AGABSY vydržuje, od středy neodpověděl. Nevyjádřil se ani jediný člen představenstva firmy, advokát Alexej Bílek, kterého redakce oslovila už v úterý.

AGABSY je jediná česká firma, již předseda hnutí ANO stále ovládá přímo jako stoprocentní akcionář. Společnost nepatří do skupiny Agrofert a ani do sesterského holdingu SynBiol, které Babiš převedl do svěřenských fondů kvůli zpřísněnému zákonu o střetu zájmů v roce 2017.

Tehdy se spekulovalo, že AGABSY měla posloužit jako zastřešení pro přesouvané podniky. Podle této úvahy se oba Babišovy holdingy měly nejprve přemístit pod AGABSY a až následně pod svěřenský fond.

Původně se AGABSY jmenovala Kostelecké maso uzeniny. V prosinci 2016, tedy krátce předtím, než novela zákona o střetu zájmů omezila veřejným funkcionářům možnosti podnikání, se však přejmenovala na AGABSY. Název je patrně zkratkou a vychází ze slov Agrofert, Andrej Babiš a SynBiol.

Kromě názvu se tehdy změnila také struktura firmy. Odpovídala pozdějšímu personálnímu obsazení svěřenských fondů – předsedou představenstva se stal zmíněný Babišův dlouholetý spolupracovník Alexej Bílek, místopředsedou generální ředitel Agrofertu Zbyněk Průša a třetí členkou Monika Babišová, tehdy ještě premiérova družka. Předsedkyní dozorčí rady se stala finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková a dalšími členy jiní vedoucí právníci skupiny Libor Široký a Václav Knotek.

Loni na jaře však Babiš stanovy firmy AGABSY znovu upravil. Výrazně je zjednodušil a omezil počet lidí ve vedení. V představenstvu zůstal jenom advokát Bílek a v dozorčí radě finanční manažerka Procházková.

Reklama

Doporučované