Hlavní obsah

Babiš sliboval 100 tisíc očkování denně. Česko se dostalo jen na polovinu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle doporučení Evropské komise má být do konce léta naočkováno 70 procent dospělých. V Česku dostalo obě dávky jen 768 tisíc lidí.

Reklama

Po Velikonocích bude 100 tisíc očkovaných denně a do konce srpna dostane vakcínu proti covidu-19 sedm milionů Čechů. Tak zněly některé ze slibů okolo vakcinace. Realita zatím silně pokulhává.

Článek

„Náš hlavní cíl je, abychom k 1. 4. na Zelený čtvrtek měli prázdné mrazáky a aby bylo naočkováno. Abychom mohli 6. 4. v úterý naběhnout na kapacitu 100 tisíc naočkovaných vakcín denně. To je strašně důležité a je to hlavně úkol Ministerstva zdravotnictví, aby to s kraji zvládlo. Nejdůležitější je samozřejmě očkovat seniory 70+ a 80+,“ říkal přesně před měsícem premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém internetovém pořadu Čau lidi.

Velikonoce jsou dávno pryč, realita je ale zatím slibům velmi vzdálená. Ve všední dny Česko očkuje okolo 50 tisíc dávek denně.

„Pokud někdo nepochopil, tak znovu opakuji, že jsem mluvil o kapacitě očkování 100 tisíc. Nemluvil jsem o očkování, ale o kapacitě. O schopnosti očkovat,“ vyvracel premiér svá vlastní slova minulý týden, když do funkce uváděl nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).

Stejná čísla jako Babiš nicméně zmiňoval i exministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Očkování 100 tisíc dávek denně je reálná a realizovatelná představa,“ říkal v březnu. Ve Sněmovně potom představil i optimistický výhled do budoucna – v červnu naočkovaných 60 až 70 procent dospělé populace, do konce srpna pak 80 procent, což je téměř sedm milionů lidí.

Pro představu: Za více než tři měsíce se podařilo dát první dávku očkování 1,4 milionu lidí, oběma je naočkováno asi 768 tisíc lidí. Pokud chce Česko dostát doporučení Evropské komise kompletně naočkovat do konce července 70 procent dospělých, musí během necelých čtyř měsíců naočkovat ještě přes pět milionů lidí.

Blatného nástupce Petr Arenberger je navzdory číslům optimistický. Pokud bude vakcín dost, mohlo by se podle něj očkovat až 140 tisíc vakcín denně.

Váznoucí dodávky

Právě dodávky vakcín však představují problém. Česká republika měla podle Babiše původně na duben přislíbeno 2,6 milionu vakcín, kvůli krácení dodávek a změnám v přerozdělení v rámci kvartálu jich ale bude jen 1,56 milionu. Premiér to řekl minulý týden při testování velkokapacitního centra O2 Universum.

Podle něj jsou potíže zejména s krácením dodávek látky od AstraZenecy. K těm se však tento týden přidalo pozastavení evropské distribuce vakcíny Janssen od Johnson&Johnson. Ta přitom díky svému jednodávkovému podávání a možné aplikaci u praktiků měla očkování značně urychlit. Jen za duben jí původně mělo přijít 185 tisíc.

Ve středu však Evropská unie oznámila, že dostane do konce června 50 milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, které měly původně přijít až na podzim. Babiš na Twitteru upřesnil, že Česko by tak mělo navíc získat více než milion dávek této vakcíny.

Očkování u praktiků

- U praktiků v současnosti čeká na očkování přes 370 000 lidí, z toho 42 000 starších 80 let, 187 000 ve věku od 70 do 79 let a 145 000 chronicky nemocných. Počty starších lidí, kteří čekají na vakcínu od svého praktika, výrazně převyšují ty, kteří se registrovali do očkovacích center. Podle lékařů je za tím důvěra a znalost prostředí, kam si lidé chodí léta pro pomoc se svými zdravotními problémy. Praktici však zatím často marně čekají na dodávku vakcín.

- Celkem se k očkování u praktického lékaře nahlásilo přes půl milionu lidí, do očkování je zapojeno přes 4000 praktiků z celé republiky. Celkem 2900 z nich dostalo pro své pacienty nějaký typ vakcíny, v průměru 75 kusů na ordinaci.

Dělá se maximum

S přísnými soudy okolo české organizace očkování je zdrženlivý Roman Chlíbek, šéf České vakcinologické společnosti a epidemiolog. Česko podle něj dosahuje maxima, které je vzhledem k dodávkám možné.

„Většinou jsou všechny dodávky vakcín hned spotřebovány. Na skladech neleží žádná velká čísla vakcín a odpovídá to adekvátně dodávkám. Kapacitně bychom určitě zvládli vyšší proočkovanost, ale tak jako všechny státy Evropy jsme limitováni tím, kolik vakcín nám dodají,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Roman Chlíbek však zároveň nesouhlasí s názory, že se mělo od začátku objednat vakcín více. „Jestliže máme teď objednáno vakcíny pro 14 milionů obyvatel a máme 8 milionů dospělých lidí, tak i když naočkujeme všechny dospělé, musíme počítat s tím, že nám zbydou vakcíny. A abychom měli dostatek hned od začátku, tak bychom museli objednat třikrát až čtyřikrát víc vakcín, než máme obyvatel. Což mi přijde nesolidární vůči ostatním státům,“ vysvětlil.

Aktuální čísla okolo očkování nicméně sám nevnímá jako důvod k oslavám. Kolektivní imunitu může navodit přibližně 70procentní proočkovanost populace. „Zatím za mě skutečně ještě není důvod k jásání. Až se povede naočkovat čtvrtinu, tak to bude opravdu pěkné číslo, ale dosud to skutečně žádná hitparáda není,“ uzavřel vakcinolog.

Reklama

Doporučované