Hlavní obsah

Babiš stáhl žalobu na Černošice. Soud měl začít v první den voleb

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Spor se týká premiérova střetu zájmů ve spojení s médii. Andrej Babiš dlouhodobě popírá, že by média převedená do svěřenských fondů ovládal.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) stáhl svou žalobu na černošický městský úřad. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Babišovu žádost o zastavení přezkumu jeho střetu zájmů měl tento pátek, tedy v první den voleb do Sněmovny, řešit středočeský krajský soud. Černošický úřad Babišovi minulý měsíc uložil pokutu 250 000 korun za to, že ovládá média.

„Soud zastavil řízení kvůli zpětvzetí žaloby žalobcem, tudíž i jednání nařízené na pátek 8. října se nebude konat,“ sdělila serveru mluvčí soudu Hana Černá.

Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že soud řízení zastavil v úterý 5. října.

Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vedl s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Podnět podala protikorupční organizace Transparency International.

V květnu Babiš podal správní žalobu na ochranu před nezákonným zásahem. Přestupkové řízení tak chtěl zastavit soudní cestou. Argumentoval právní zásadou, podle níž nelze o stejné věci rozhodovat dvakrát. Úřad následně počátkem srpna informoval, že řízení nebude kvůli Babišově žalobě přerušovat. Žaloba totiž neměla odkladný účinek. Koncem září pak vyšla najevo informace o uložené čtvrtmilionové pokutě.

Babiš odmítá, že by média ovládal. Uvádí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti, které jsou do něj začleněné. Rozhodnutí úřadu považuje za nezákonné a avizoval, že podá odvolání.

Černošický úřad už v předchozím obdobném řízení uložil Babišovi v roce 2019 pokutu 200.000 korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal. Hejtmankou Středočeského kraje tehdy byla Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Letos v lednu se Transparency International na černošický úřad obrátila znovu s tím, že má nové důkazy. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení.

Reklama

Doporučované