Hlavní obsah

Babišovu fintu na stav nouze zmařilo veto ČSSD. Chystá se speciální zákon

Foto: vlada.cz

Předseda ČSSD Hamáček si už podruhé během krize vynutil, že mu Babiš a Vojtěch ve vládě ustoupili.

Reklama

Přichystaná změna zákona, která by posílila pravomoci ministra zdravotnictví, ztroskotala na odporu sociální demokracie. Místo novely má vláda schválit speciální zákon s působností do konce roku.

Článek

V pondělí měla vláda původně schválit novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by rozšířila kompetence ministra zdravotnictví v boji s epidemií. Šlo o reakci na nedávné rozhodnutí soudu, který zrušil několik opatření ministra Adama Vojtěcha a stanovil, že o takových zásazích do práv a svobod musí rozhodovat vláda.

Premiér Andrej Babiš a ministr Vojtěch počítali s tím, že rychlé schválení novely jim umožní udržet současná omezení i po skončení nouzového stavu 17. května.

Nakonec však vláda překvapivě novelu neschválila a zvolila jiný postup. Ministr Vojtěch v úterý oznámil, že jeho pravomoci upraví zvláštní zákon, který bude mít omezenou dobu působnosti a zajistí vládní kontrolu.

„Po poradě ústavních právníků Ministerstva zdravotnictví, vnitra a vlády jsme začali psát speciální zákon pro boj s koronavirem. Bude dočasný a mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Ve čtvrtek ho předložím na vládu,“ uvedl Vojtěch.

Seznam Zprávám se podařilo zjistit podrobnosti, jak Vojtěch se svým návrhem v pondělí narazil. Hamáček na jednání vlády upozornil Babiše, že nemůže počítat s podporou Vojtěchovy novely u ministrů ani poslanců ČSSD.

Několik zdrojů z vlády a koalice potvrdilo, že zákonodárci sociální demokracie se chystali zdržet hlasování. Babišovo hnutí ANO by si tak muselo ve Sněmovně zajistit podporu u jiných stran. Premiér nechtěl riskovat a raději s Vojtěchem ustoupili Hamáčkovi.

Šéf ČSSD si tak už podruhé od vypuknutí krize vynutil na silnějším koaličním partnerovi, aby mu přenechal iniciativu. Poprvé se to stalo v březnu, kdy Hamáčkovo ministerstvo převzalo od Vojtěchova resortu řízení při nákupu ochranných pomůcek.

Kromě speciálního zákona se počítá také s důslednější změnou krizových předpisů. Jde hlavně o ústavní zákon o bezpečnosti, který definuje mimořádné situace jako nouzový stav nebo stav ohrožení. K nim by se podle Hamáčkova pondělního vyjádření mohlo přidat ještě uzákonění „stavu epidemie“, aby se zohlednily dosavadní zkušenosti z boje proti koronaviru.

Podle informací Seznam Zpráv z vedení Hamáčkova ministerstva se kromě stavu epidemie počítá i se zapracováním další možných bezpečnostních rizik, například hackerských útoků nebo výpadků elektřiny. „Ukázalo se, že krizová legislativa je dobrá, ale vychází hlavně ze zkušeností z povodní,“ uvedl zdroj.

Reklama

Doporučované