Hlavní obsah

Babišův střet zájmů opět na stole. Senátor Wagenknecht ho chce řešit u soudu

Foto: Vojtěch Veškrna

Ovlivňuje Andrej Babiš i nadále holding Agrofert? Na to se soudu ptá senátor Lukáš Wagenknecht.

Reklama

Senátor Lukáš Wagenknecht podal žalobu kvůli případu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Chce skrze ni dosáhnout soudního rozhodnutí o tom, zda bylo vložení Babišova holdingu Agrofert v souladu se zákonem o střetu zájmů a zda je tedy platné, nebo jestli má na firmu nadále vliv. Informoval o tom server neovlivní.cz.

Článek

Wagenknecht v žalobě tvrdí, že premiér Andrej Babiš a jeho právníci celou operací porušili konkrétní paragrafy občanského zákoníku. „Podle občanského zákoníku je svěřenský fond nástrojem pro správu cizího majetku, nikoli vlastního majetku. Jelikož Andrej Babiš převedl do svěřenských fondů svůj vlastní majetek – své akcie Agrofertu – a zároveň zůstal se svěřenskými fondy spjat tak úzce, že více to již prakticky nejde, nespravuje svěřenský správce cizí majetek, ale vlastní majetek Andreje Babiše pro Andreje Babiše. S ohledem na to, že svěřenský správce je osoba, která pro premiéra Babiše pracuje dlouhodobě, jde celý způsob provedení proti smyslu regulace svěřenských fondů,” uvedl senátor podle serveru Neovlivní.cz.

Senátor v žalobě podle serveru neovlivní.cz dále píše, že svěřenské fondy vytvořil premiér Andrej Babiš pro své společnosti spadající pod skupinu Agrofert nezákonně za účelem získání výhod pro sebe samotného.

Podle Wagenknechta jsou ve velkém měřítku ohroženy finanční zájmy České republiky i Evropské unie, projednání žaloby je tak podle něj ve veřejném právním zájmu. Zakladatel svěřenského fondu navíc podle senátora nemůže sám sebe jmenovat tím, komu z něj bude plynout zisk. Na to prý právníci Andreje Babiše zapomněli.

Rozhodnutí soudu bude zásadním precedentem nejen pro Babiše, ale i pro všechny další podnikatele postupující stejnou cestou. Podnikatelské svěřenské fondy s takovou strukturou totiž podle Wagenknechta mají sklony k obcházení zákona, či dokonce slouží jako prostředek pro dočasné „uschování” majetku a ochranu vlastníka před postihem.

Pokud soud prohlásí Babišův svěřenský fond za nezákonný, důsledky pocítí i české byznysové prostředí. A to zejména banky, na jejichž úvěrech je premiérův holding závislý. Spolupodílely by se totiž tím pádem na financování nezákonně zřízené struktury.

Reklama

Doporučované