Hlavní obsah

Babiš junior vypovídal na policii pět hodin. „Mám z toho dobrý pocit,“ řekl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší dorazil do Bartolomějské ulice v Praze na policii podat svědectví v kauze Krym.

Reklama

aktualizováno •

Syn premiéra Andreje Babiše ve čtvrtek svědčil pět hodin v kauze zavlečení na Krym. Svou verzi podpořil znaleckými posudky, podle nichž je zdravotně v pořádku. Jeho advokát kritizoval amatérské chování několika členů vlády.

Článek

Andrej Babiš junior se dočkal. Po téměř čtyřech letech od svého prvního pokusu oslovit českou policii si dnes promluvil s kriminalisty o svém zavlečení na Krym, které se podle něho událo nedobrovolně.

Ve čtvrtek dopoledne dorazil na výslech do Bartolomějské ulice v centru Prahy v doprovodu svého advokáta Františka Vyskočila. „Nemám strach, já jsem v kauze poškozený,“ řekl Babiš junior při příchodu.

Na policii v centru Prahy strávil pět hodin. „Mám z toho dobrý pocit. My víme, co děláme, víme, co přijde,“ řekl Babiš mladší s tím, že více se k průběhu vyšetřování nemůže vyjadřovat.

Jeho advokát popsal, že šlo o velice podrobný výslech. „Pan Babiš podal úplné a vyčerpávající a pravdivé informace ke svému zavlečení na Krym. Teď je vše v rukou policie a my věříme, že celou věc nezávisle vyšetří tak, aby mohli být potrestáni ti, kteří za zavlečení odpovídají,“ sdělil Vyskočil.

Opřel se i do některých vládních činitelů, kteří minulý týden po střetu otce a syna při zahájení kampaně ANO označili Babiše ml. za nemocného. Tak učinil například premiér Babiš či vicepremiér Karel Havlíček.

„Různí amatérští psychiatři se v poslední době vyjadřovali k duševnímu zdraví mého klienta, zejména ti s titulem inženýra (ten mají jak Babiš, tak Havlíček, pozn. red.). Rád bych zdůraznil, že pan Babiš má znalecké posudky jak z oboru psychologie, tak oboru psychiatrie. Je psychicky zcela zdravý,“ uvedl advokát Vyskočil.

Právník pak sdělil, že o dalších právních krocích se teprve poradí. Po víkendu je čeká ještě výslech v kauze Čapího hnízda. Babiš mladší dodal, že v České republice se bude zdržovat po dobu neurčitou s cílem ukázat, že se mu dělo bezpráví. „To je ten důvod, proč tu jsem, a čeho chci dosáhnout,“ řekl premiérův syn.

Zlom v létě

Babiš mladší již dříve uvedl, že ho na Rusy okupovaný poloostrov Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která je autorkou posudku o jeho duševním stavu. Dříve pracovala jako poradkyně šéfa ANO na Ministerstvu financí a v minulosti kandidovala za hnutí na Praze 8.

Jak zjistily Seznam Zprávy, Babiš junior se na policii kvůli tomu obrátil v lednu 2018. Policisté věc prověřovali pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, letos v únoru ale kauzu odložili. Babiše mladšího se jim přitom nepovedlo vyslechnout.

V létě však nastal zlom. Babišův syn se na dobu neurčitou přemístil ze Švýcarska do České republiky, nejdříve pomáhal po tornádu na Moravě, nyní se zdržuje v Praze. Obrátil se na psychologa z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP), podle něhož je zdravotní stav Babišova syna v pořádku. Do týdne pak má Babiš získat kompletní znalecký posudek.

S výslechem Babiše ml. se zdá, že vyšetřování věci se poprvé naplno rozjede. A to z důvodu, že je Babiš mladší připravený s kriminalisty spolupracovat a hájit svou verzi o únosu, kterou ovšem jeho otec od začátku popírá s odůvodněním, že jeho syn trpí schizofrenií.

Synova výpověď bude pro policisty důležitá, protože Babiš ml. zde figuruje jako poškozený, policisté nemohou vzít jeho svědectví na lehkou váhu. Teprve po tomto úkonu se kriminalisté rozhodnou, jakým směrem se vyšetřování vydá.

Reklama

Doporučované