Hlavní obsah

Bahamy bojují s následky nevšedního jevu. Hurikán Dorian se nad nimi zastavil a pustoší je přes 24 hodin

Rozhovor s meteorologem Davidem Rývou.Video: Seznam. cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hurikán Dorian, který od víkendu trápí Bahamy, si v tomto ostrovním státě vyžádal nejméně pět mrtvých. Živel na souostroví působí stále další bouře, zastavil se poblíž severních ostrovů Baham.

Článek

Hurikán zeslábl z nejsilnějšího, pátého na třetí stupeň a doprovází ho vítr o rychlosti až 193 kilometrů v hodině. Živel je ale stále mimořádně nebezpečný a jeho pohyb se navíc podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) zastavil. Nebezpečný je hurikán nadále i podle českého meteorologa Davida Rývy. „Je to stále velmi silný hurikán, který je schopný působit obrovské škody. Problém je v těch pobřežních oblastech třeba to, že hladina moře se může vzedmout o tři až pět metrů, a do toho mohou přijít až desetimetrové vlny,“ řekl Rýva ve vysílání Poledních zpráv Televize Seznam.

Velmi pomalý, někdy až v podstatě nulový pohyb hurikánu podle Rývy není u takto velkých bouří příliš častý a souvisí s tím značné nebezpečí. „Problém je samozřejmě v tom, že hurikán má více času působit škody větrem. Zároveň i kdyby byl slabší, z bouřkového systému vypadává obrovské množství srážek, mohou to být až desítky centimetrů během jediného dne,“ řekl Rýva a dodal, že jde o srovnatelné množství, jaké v Česku naprší za půl roku až rok.

Vliv na pohyb hurikánu má rozložení okolních tlakových útvarů – velkou roli hraje podle Rývy takzvaná bermudská tlaková výše.

Dnes večer místního času (v noci na středu SELČ) se podle NHC přiblíží Dorian k východnímu pobřeží Floridy, odkud bude nad Atlantikem těsně u pobřeží postupovat na sever k Georgii a Jižní Karolíně. U těchto států je hurikán očekáván ve středu pozdě večer a ve čtvrtek. V zasažených oblastech byly vyhlášeny evakuace obyvatel.

Ve Spojených státech bylo kvůli bouři už zrušeno více než 1 300 letů, zrušení další tisícovky letů se očekává dnes, napsala agentura AP. Důvodem k odvolání mnoha vnitrostátních i mezinárodních spojů je uzavření několika letišť, která obsluhují jih Floridy. Provoz zastavila mimo jiné mezinárodní letiště ve Fort Lauderdale a v Palm Beach, od kterého je nyní hurikán vzdálen zhruba 160 kilometrů. Ode dneška navíc nebude fungovat letiště v Orlandu, které patří k nejrušnějším v USA.

Floridský senátor Kionne McGhee zveřejnil na svém twitterovém účtu dramatické záběry z mezinárodního letiště ve Freeportu, kde voda sahá do výše 1,8 metru. Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že 13 000 domů na Bahamách bylo zničeno nebo poškozeno.

Reklama

Související témata:

Doporučované