Hlavní obsah

Bakala musí za OKD zaplatit až 40 miliard, reaguje miliardář Krúpa na likvidaci NWR

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jdeme po Bakalovi. Žaloby budou za 40 miliard, říká finanční žralok Pavol Krúpa v rozhovoru pro Seznam.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Máme připravené žaloby na bývalé majitele OKD. Pokud je nepodá likvidátor mateřské firmy, uděláme to sami, varuje slovenský miliardář.

Článek

Pokus o zametení stop. Tak označuje slovenský finančník Pavol Krúpa postup valné hromady společnosti NWR, která ve čtvrtek rozhodla o její likvidaci. Česká důlní firma OKD, která je v insolvenci, tak ztratí mateřskou firmu.

„My jako akcionář NWR ovšem budeme likvidace účastni a nenecháme je stopy zamést. Hodláme úzce spolupracovat s likvidátorem a vyzývat jej k podávání žalob, které máme na management a bývalé hlavní vlastníky NWR připravené. Pokud by je nepodal sám, uděláme to my," říká v rozhovoru pro Seznam majitel investiční skupiny Arca Capital.

Boj na více frontách

Právě jedna z částí tohoto investičního impéria právě dnes vyzvala insolvenčního správce OKD Lee Loudu k doplnění pohledávky 580 milionů korun do soupisu majetkové podstaty firmy. Jde přitom o údajnou škodu, kterou měli členové představenstva firmy způsobit v roce 2010 přefinancováním úvěrů firmy.

„V době, kdy OKD mělo od tuzemských bank půjčeno za dvě a půl procenta na úrocích, mateřská NWR přefinancovala tyto dluhy půjčkami úročenými osmi procenty. Tak vznikla škoda minimálně skoro 600 milionů korun," vysvětluje Krúpa, jehož Arca je jedním z věřitelů OKD. Označuje to mimo jiné i za daňový únik, kdy tato operace uměle zvedla OKD daňový základ.

Celkem ale v boji půjde o mnohem více. Konkrétně až o 40 miliard korun, které má podle Krúpy žádat likvidátor mateřské NWR po bývalých vlastnících firmy.

„Chceme žalovat management Zdeňka Bakaly a vše směřujeme přímo na Zdeňka Bakalu. V žalobách pro porušení povinností při správě cizího majetku či pro podvod při úpisu akcií půjde o miliardy. Zatím počítáme s rozpětím 30 až 40 miliard korun," uvedl pro Seznam Krúpa.

Foto: ČTK

Miliardář Zdeněk Bakala dlouhá léta se svými partnery OKD ovládal a akcie jeho mateřské společnosti výhodně zpeněžil na burze. Dnes už společnost zcela opustil.

Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace. Ve firmě, v níž nyní pracuje i s dodavatelskými firmami asi 12 tisíc lidí, se tak dál těží uhlí. Vedení OKD teď musí vytvořit reorganizační plán.

K udržení firmy při životě přispěl i stát. Přislíbil půjčku až do výše 700 milionů korun na provoz pro letošní a příští rok.

Likvidace mateřské NWR zřejmě dospěje k tomu, že nakonec se majitelem OKD bude moci stát právě Česká republika. To, že mateřská firma přestane existovat, by ovšem půjčku od státu nemělo podle informací ohrozit. Je totiž zajištěna majetkem OKD a i v krajním případě by jej bylo dost na to, aby stát o své peníze nepřišel.

Reklama

Doporučované