Hlavní obsah

Bakterie a houbové jedy. Vědci se podívali, co obsahují elektronické cigarety

Nová studie potvrzuje, že užívání elektronických cigaret není bez rizika a může vést i k dýchacím potížím.Video: Esther Beshirová

 

Reklama

Podle nové studie se v e-cigaretových zásobnících a e-liquidech vyskytují znečišťující látky. Objevené bakterie a houbové jedy mohou vést k plicním infekcím a astmatu, napsal The Independent. Odborníci proto chtějí dlouhodobé účinky e-cigaret dále zkoumat.

Článek

Výzkumníci z harvardské univerzity zjistili, že čtvrtina ze 75 amerických výrobků od elektronických cigaret po příslušenství obsahuje stopy bakterií. K tomu se v každém čtvrtém výrobku z pěti nachází plísně. 23 % výrobků pak obsahuje stopy endotoxinů a 61 výrobků ze 75 zahrnují také glukany. Bakterie se podle studie častěji vyskytují v tabáku a mentolových příchutích, zatímco glukany se objevují spíše v ovocných příchutích a zásobnících, cituje britský The Independent ze zprávy vědců.

Výzkum se soustředil na chemické látky, které způsobují astma a další onemocnění plic, včetně bakteriálních endotoxinů produkovaných bakterií Escherichia coli a β-D-glukanem, který je součástí buněčných stěn invazivních hub.

„Tyto bakterie a houby jako vedlejší produkt elektronických cigaret vedou k akutním a chronickým dýchacím potížím,” uvedl autor studie a genetik životního prostředí David Christiani pro The Independent. „Zjištění, že elektronické cigarety obsahují tyto jedy, zvyšují obavy z nepříznivých účinků na dýchací ústrojí uživatelů,” dodal.

Autoři studie svá zjištění publikovali v odborném časopise Environmental Health Perspectives v čase, kdy mnozí odborníci varují britské zdravotnické úřady před ignorováním možných rizik spojených s kouřením elektronických cigaret. Kuřáci je často používají jako pomoc při snaze přestat kouřit cigarety s tabákem.

Dosud provedené studie na lidech a zvířatech nasvědčují tomu, že aditiva a příchutě mají z dlouhodobého hlediska negativní účinky na zdraví. Studie z birminghamské univerzity tak například odhalila, že zkondenzovaná pára může narušit přirozenou schopnost imunitního systému čistit plíce. To podle vědců může v budoucnu působit problémy i v souvislosti s rostoucí odolností člověka vůči antibiotické a antifungicidní léčbě.

Elektronické cigarety jsou méně nebezpečné než tabák. Podle odborníků ale nejsou neškodné a je třeba zkoumat jejich dlouhodobé účinky.

Výsledky harvardské studie nicméně ukazují, že existuje velký rozdíl mezi regulační politikou v oblasti elektronických cigaret v USA a Velké Británii a že uvedená zjištění je třeba dál testovat.

Reklama

Doporučované