Hlavní obsah

Báli jste se chřipky a chránili se? Teď vám to může pomoct v době koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Koronaviru v Číně zatím podlehlo 106 lidí. Vakcína proti němu zatím neexistuje.

Reklama

Očkování přímo proti novému koronaviru by mohlo být na světě nejdříve za rok.

Článek

Může očkování proti chřipce pomoci v boji s koronavirem? Otázku si v poslední době kladou především lidé, kteří mají v plánu vycestovat do Asie.

Podle epidemiologa a vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jana Kynčla očkování proti chřipce před novým koronavirem neochrání.

„Chrání proti onemocnění chřipkou, nikoliv proti dalším respiračním nákazám,“ míní odborník.

Přesto podle něj vakcinace proti chřipkovému onemocnění není od věci ani v souvislosti s nově se šířící nákazou 2019-nCoV.

„Očkování proti chřipce je určitě užitečné, protože vám poskytne určitou ochranu před onemocněním chřipkou. Když někde při cestě onemocníte, tak rovnou nepůjdete do izolace a karanténního opatření nastaveného kvůli koronaviru. Je tam nepřímá ochrana. Plus ochrana proti chřipce, která zrovna na severní polokouli probíhá a v subtropických a tropických oblastech probíhá celý rok,“ popsal epidemiolog.

Také proto se očkování proti chřipce obecně cestovatelům doporučuje.

„Když se podíváme mimo virovou kategorii – třeba v tropech či subtropech hrozí malárie – tak je to o prevenci horečnatých onemocnění obecně. Chřipka je jedním z významných a častých, takže eliminujete možnost, že se začne uvažovat o všem možném, co by to mohlo být – malárie, dengue nebo nový koronavirus. Čili očkování proti koronaviru určitě nechrání, ale má nepřímý význam, že sníží četnost výskytu horečnatých onemocnění, která mohou vznikat z jiných důvodů,“ míní Jan Kynčl.

Nová vakcína?

Protilátky se v těle vytvoří zhruba za 10 až 14 dní, během kterých sice člověk onemocnět může, ale i tak očkování efekt má.

Schopnost šíření nového koronaviru, který je infekční i v inkubační době, podle čínské národní zdravotnické komise začíná sílit. Největší počet případů ale zatím hlásí především ohnisko epidemie.

Vědci z univerzity v anglickém Lancasteru odhadují, že při současném stavu bude ve Wu-chanu do 4. února přes 190 tisíc nakažených. Úmrtnost se pohybuje kolem dvou procent.

Česko zatím žádný potvrzený případ koronaviru nemá. Někteří odborníci nicméně upozorňují, že je v našich podmínkách daleko větším strašákem právě chřipka. Ta v Česku podle Státního zdravotního ústavu každoročně způsobí onemocnění statisíců až jednoho milionu obyvatel a souvisí s ní v průměru téměř dva tisíce úmrtí.

Podle platformy Očkování proti chřipce celosvětově zemře na následky onemocnění chřipkou 1 500 až 2 000 lidí na každých 10 milionů lidí. Celosvětově tedy mluvíme každý rok o 250 000 až 500 000 úmrtí. Očkování je sice dostupné, přesto ho však využívá jen malá část obyvatelstva.

Pokud jde o koronavirus, podle ředitele amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthonyho Fauciho dosud neexistuje žádná prokázaná léčba.

Americký Národní ústav zdraví (NIH) sice na vakcíně pracuje, příprava prvních klinických testů si ale vyžádá několik měsíců. Očkovací látka by tedy mohla být k dispozici nejdříve za rok. Podle doktora Petera Hoteze z Baylorovy univerzity v Texasu se vývoji nové vakcíny věnují také vědci v Texasu, New Yorku a Číně.

Reklama

Doporučované