Hlavní obsah

Balzerová: Nechtěli jsme žebrat a radši šli do supermarketů. Je to ostuda

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byla herečka Eliška Balzerová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Herečka Eliška Balzerová v březnu vyzvala v otevřeném dopise prezidenta Zemana ke slušnosti. Nelíbilo se jí, jak hovořil o umělcích na předávání cen Český lev. Co říká na přístup současného prezidenta a vlády ke kultuře?

Hostem Ptám se já byla herečka Eliška Balzerová.

Balzerovou v březnu popudila slova prezidenta Miloše Zemana, že se při vyhlašování filmových cen Český lev sešla „snobská sebranka“. Reagoval na fotografie kouřících umělců bez roušek před budovou Rudolfina v době přísných protiepidemických pravidel.

„Pane prezidente, žijeme už rok ve velmi těžké a složité době. Všichni se ze všech sil snažíme, abychom ji co nejdříve překonali. Snažte se, prosím, i Vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou a nenávistnými výroky společenské ovzduší,“ kritizovala Zemanova slova tehdy v dopise Balzerová.

„Já jsem to potřebovala udělat, chtěla jsem panu prezidentovi říci, že v těžké době jen rozsévá zlo a plive na kulturní pracovníky. A to by neměl dělat,“ vysvětlila v rozhovoru s tím, že v opakovaném zvolení Miloše Zemana prezidentem vidí úpadek morálky i to, že se lidem provokativní výroky líbí. „Jsme blíž a blíž dnu, já se těším, že se od něj na podzim odrazíme,“ dodala herečka s tím, že se do politiky čím dál víc dostává lež.

Kultura, jejíž omezení se konečně po dlouhých měsících rozvolňují, je podle ní zvyklá na to, že je dlouhodobě opomíjena. Nikdo o ni podle Balzerové nemá zájem, protože se v ní nerozdělují peníze. „Úředníci a ministři jen přemýšlí, kde se s lobbisty dohodnout, kde z toho něco kápne, a z kultury skutečně nekápne,“ komentovala.

A kultura na tom podle herečky byla za covidu dokonce nejhůře, protože vláda vůbec nevěděla, jak funguje.

Proč ale byli umělci málo slyšet? „Kulturním pracovníkům bylo stydno takhle žebrat a žadonit, takže mlčeli a snažili se pracovat třeba v supermarketech. Já se třeba snažila starat o svoji rodinu a vnuky, kteří měli doma online výuku. Byl to spíš stud, že se na kulturu nemyslí a bylo nám trapné se tak hlásit,“ řekla.

Proč si myslí, že je prezident Zeman nekulturní prezident? A v jakém stavu zůstane česká kultura po koronaviru?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byla herečka Eliška Balzerová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované