Hlavní obsah

Pane prezidente, nekazte svou zlobou ovzduší. Celý dopis Elišky Balzerové

Foto: ČTK

Eliška Balzerová minulý víkend při vyhlašování filmových Českých lvů předala cenu za nejlepší mužský herecký výkon Ivanu Trojanovi za hlavní roli ve filmu Šarlatán.

Reklama

Herečka Eliška Balzerová se ohradila proti výroku prezidenta Miloše Zemana, že se při vyhlašování filmových cen Český lev sešla minulou sobotu „snobská sebranka“. Herečka poskytla Seznam Zprávám plné znění otevřeného dopisu.

Článek

Pane prezidente Zemane,

dnes je to právě rok, kdy se vládním nařízením uzavřela hlediště divadel a kinosály. Dnes je to právě týden, kdy se v Rudolfinu předávaly filmové ceny Český lev. Byla jsem také přítomná na slavnostním večeru mezi – Vašimi slovy - „snobskou sebrankou“.

S radostí a hrdá na práci kolegů jsem předávala hlavní cenu pro nejlepšího herce Ivanu Trojanovi za film Šarlatán.

My, ve Vašich očích šašci a klauni, jsme od nepaměti měli za úkol nastavovat mocným zrcadlo. Udělám to dnes i já.

Prý Vás pobouřila a k nevybíravému výroku přiměla fotografie kouřících kolegyň a kolegů bez roušek. Tak pro pořádek: Bylo to místo mimo budovu, k tomuto účelu určené.

A ruku na srdce – kolikrát jste Vy kouřil na místech zcela nevhodných a dával jste si přinášet „popelníček“ kdykoli a kdekoli se Vám zlíbilo, i k nelibosti ostatních. S rouškou na ústech se dost dobře kouřit nedá, to jako silný kuřák dobře víte. Možná snad se pod rouškou dá konzumovat občerstvení v Lánech, nabízené vládě, ale to chce trochu cviku.

Váš mluvčí, který tak často používá v reakcích Hradu pluralis majestatis, že se někdy zdá, že vládnete oba dva, si povzdechl, že „jsme nemohli realizovat svátek 28. října“, a porovnáváte jej s udílením cen Českého lva.

Ne, Český lev jistě není důležitější akcí a nikdo by si nedovolil tyto dvě společenské události srovnávat. To jste učinil Vy, abyste přirovnáním k významnému státnímu svátku patřičně deklasoval setkání té „umělecké sebranky“.

Jedno srovnání se však přece jen nabízí. Nikdy se nestalo, aby laureáti vraceli svá ocenění, aby někomu bylo navrženo a, znelíbil-li se, neuděleno, aby někomu bylo odebráno dříve, než mu bylo předáno.

Český film dělá ve světě daleko víc slávy a dobrého jména naší republice než někteří vládní činitelé. Zeptejte se koneckonců svého „bratra“ Lubomíra Zaorálka, jaký obnos přináší do státního rozpočtu filmová tvorba. Je dobře, že Česká filmová akademie toto vše, za letošních velmi přísných opatření, ocenila a tvůrcům poděkovala.

Po Vašem vítězství v prezidentské kampani jste se objímal, děkoval a líbal s mnoha příslušníky této snobské sebranky, kteří Vám dopomohli k úspěchu.

Pane prezidente, žijeme už rok ve velmi těžké a složité době. Všichni se ze všech sil snažíme, abychom ji co nejdříve překonali. Snažte se, prosím, i Vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou a nenávistnými výroky společenské ovzduší.

Už tak se nám špatně dýchá.

Eliška Balzerová, herečka

Reklama

Související témata:

Doporučované