Hlavní obsah

Banky nevědí, co s penězi. Ekonom popisuje atypickou situaci kolem českých hypoték

Rozhovor s ekonomem Štěpánem Křečkem z BHS o vývoji na hypotečním trhu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesla v září na 2,47 procenta. Klesá už osm měsíců v řadě. Objem poskytnutých úvěrů se ale dostal jen těsně za hranici 15 miliard korun, což je proti loňskému září propad o šest miliard korun. Trh tak stagnuje.

Článek

Průměrná úroková sazba hypoték v září klesla na 2,47 procenta ze srpnových 2,61 procenta. Sazby klesly již osmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta.

„Obecně platí, že když klesají úrokové sazby, narůstá objem hypotečních úvěrů. Momentálně ale nejsme ve standardní situaci. Registrujeme extrémně nízké úrokové sazby vůči Evropské unii. Banky mají mnoho peněz a nevědí, co s nimi. A protože se jich potřebují zbavit, tlačí úrokové sazby u hypoték dolů, aby o ně byl zájem,” popisuje celý proces hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Problém je podle něj na straně nabídky. „Existuje jen málo dostupných nemovitostí, nových se jich mnoho nestaví a ty k prodeji jsou zase příliš drahé. Dá se tak říct, že řada lidí nad pořizováním vlastního bydlení zlomila hůl a hypotéky je tudíž nezajímají,” říká Křeček.

Snižování sazeb je tak logickou reakcí tuzemských bank. A mohlo by ještě pokračovat.

Vývoj Hypoindexu (průměrná sazba hypoték od roku 2016).

Podle Štěpána Křečka si tuzemské banky budou chtít ukrojiit z už tak malého koláče všech zájemců o hypoteční úvěr největší část, a tak v rámci konkurenčního boje svou nabídku ještě mírně mohou snižovat. „Trh to nejspíš znovu nenastartuje. To by mohla pouze masivní výstavba,” říká Křeček.

Kdo je viníkem nastalé situace? Někteří viní Českou národní banku, která zpřísnila kritéria ke vstupu domácností na hypoteční trh. Štěpán Křeček ale ukazuje prstem mezi výstavbu, respektive její nedostatek. „Viním politiky, kteří říkají, že se musí začít stavět, to se ale stále neděje,” má jasno hlavní ekonom BHS.

Reklama

Doporučované