Hlavní obsah

Banky se příští týden zapojí do projektu „chytré karantény“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Projekt chytré karantény má na starosti epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

Banky se na počátku příštího týdne zapojí do projektu „chytré karantény“ a budou poskytovat údaje za účelem vytváření vzpomínkových map.

Článek

Banky budou poskytovat údaje Ministerstvu zdravotnictví, které je od nich bude požadovat na základě předem poskytnutého souhlasu nakažených osob. Více o podmínkách poskytování údajů bankami stanoví informační memorandum, které bude zveřejněno během pondělí, uvedla PR manažerka České bankovní asociace Monika Petrásková.

„Na základě intenzivní spolupráce bankovní asociace s Ministerstvem zdravotnictví, Úřadem pro ochranu osobních údajů, Českou národní bankou, občanskou iniciativou Covid19CZ a Asociací poskytovatelů mobilních sítí se nám uspokojivě podařilo definovat podmínky pro ochranu a zabezpečení osobních údajů klientů bank způsobem, který bankám umožňuje bezprostředně začít s plněním povinností uložených mimořádným opatřením ministra zdravotnictví, tj. s poskytováním lokalizačních údajů Ministerstvu zdravotnictví primárně za účelem vytvoření tzv. vzpomínkové mapy. Banky ministerstvu údaje poskytnou vždy na základě předchozího souhlasu nakažené osoby - klienta banky,“ sdělil Filip Hanzlík, náměstek výkonného ředitele a hlavní právník ČBA.

Systém chytré karantény chce stát spustit do 1. května. U každého nakaženého má zmapovat, kde se pohyboval posledních pět dní a kdy se případně potkal s někým na delší dobu než 15 minut. Pokud bude nakažený souhlasit, mobilní operátor sdělí hygienické stanici potřebná data o pohybu, další data budou uvolněna z plateb kartou.

Reklama

Doporučované